29 giugno 2010

Летни тиквички с яйца

Лесни и вкусни, без много стоене около котлона - подходящи за летните горещини или когато хладилникът е празен.

за 2-3 порции

2-3 тиквички от по-тъмните (белите съдържат повече вода)
3 яйцa (или 2 яйца и 1 белтък ако имате останали в хладилника)
зехтин
склидка чесън
сол
пресен магданоз или босилек

Измийте и подсушете тиквичките, настържете на едро и ги сложете да се задушат 5-7 минути с малко зехтин и срязана на две склидка чесън в широк тиган. Разбърквайте и раздрусвайте от време на време, за да не загорят. Поръсете с дребно нарязан магданоз.

Добавете яйцето, разбъркайте леко 1-2 минути, добавете сол и ако обичате - нарязан на тънки филийки чесън.

Свалете от огъня и сервирайте веднага.
Готово!

22 giugno 2010

Ядете ли попара?


Преди известно време писах в италианския блог за типичните неща, които българите ядат на закуска и една приятелка ми обърна внимание, че вече "никой в България не яде попара!"

Тъй като този месец нямах много идеи за рубриката "Невъзможните рецепти", предлагам това запитване да бъде сондажа на месеца.
Аз лично, откакто се сетих за попарата и я направих, за да снимам я правя много често, особено сирнената.

Гласувайте, моля ви, правите ли още попара и каква!

21 giugno 2010

Tortine magiche - partecipiamo anche noi alla Cometa Pasticciona

E' una torta salata velocissima di mia nonna - da preparare quando si è colti impreparati da ospiti improvvisi e nell'attesa che sia pronto il piatto forte. L'abbiamo fatta con i Piccoli Pasticcieri usando le formine dei muffin così da poterla dividere in tante tortine tra tutti i partecipanti. Sono magiche perchè si usa il bicarbonato di sodio che aggiunto allo yogurt lo fa salire magicamente e trabordare dal vasetto.

Ecco le proporzioni in tazze della nonna che poi ho misurato:

3 uova
1 cucchiaino di sale
250 gr. (1 tazza da tè) di feta sbriciolata
1/2 tazza da tè di olio di girasole
500 ml. (1 vasetto grande) di yogurt bianco naturale
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
300 gr. (2 1/2 tazze da tè) di farina


In una ciotolola capace sbattete leggermente le uova con il sale, aggiungete la feta sbriciolata e l'olio versato a filo. "Spegnete" il bicarbonato nello yogurt - aggiungete il bicarbonato e mescolate qualche secondo fino a quando si formi la schiuma - l'lemento magico che ha sorpreso i bambini.

Mescolate bene, aggiungete la farina a pioggia. Dividete l'impasto nelle formine unte e infarinate riempiendo fino a 2/3 o in un'unica teglia di diamentro 26 cm.

Infornate in forno preriscaldato a 220°C per 30-40 minuti per la forma grande o 20 minuti per le formine. Ottime a merenda o come salatini per l'aperitivo.

O se preferite servire come in Bulgaria - tiepida con sale variegato e ayrian!

Partecipiamo, inoltre, con le ricette delle:
Colombine di pasta brioches


e

Partecipate anche voi alla raccolta della Cometa Pasticciona

20 giugno 2010

Кифлички, научени от вас


Ето как станаха сиренките на Дани, които бях разпечатала отдавна, но все не им идваше реда. Сега захладня и сами "поискаха" да ги направя. 

Единствено добавих разбито яйце към сиренето, за да стане по-хомогенна плънката (разбих яйцето за намазване и прибавих по-голямата част към натрошеното сирене). За оформянето погледнете тук.


От същото тесто направих кифлички с плънка от настърган кашкавал (без да добавям яйце) и поръсих със сусам отгоре

и локумки с половин локум


За всички печенето - за 25 минути на 180°C вентилирана фурна.

Харесаха се много и на италианци, и на българи!




13 giugno 2010

Orata ai capperi

Con il caldo - largo al pesce e le ricette leggere. Ottima soluzione questa preparazione veloce con i filetti di orata.

3-4 filetti di orata
1 piccola cipolla rossa
1-2 spicchi d'aglio
una manciata di capperi sotto sale
timo fresco
1/2 bicchiere di vino bianco
olio extravergine
sale, pepe
prezzemolo

A fuoco medio in poco olio fate appassire la cipolla con l'aglio schiacciato e i capperi lavati e asciugati. Aggiungete i filetti puliti, i rametti di timo e fate sfumare con il vino versandolo sulle pareti del tegame per non alterare troppo la temperatura. Regolate sale (poco per via dei capperi) e pepe. 
Quando il vino evapora coprite e fate cuocere 5-7 minuti, avendo cura di smuovere di tanto in tanto i filetti perchè non attacchino al fondo. Girateli a metà cottura, fateli andare ancora 5-7 minuti - giusto il tempo di far cuocere l'orata, ma non troppo se no si indurisce. Se rimane troppo liquido - fate andare gli ultimi 2-3 minuti con il tegame semiscoperto.
Spegnete il fuoco e cospargete con il prezzemolo tritato.

Buon appetito! Ottima con le patate novelle o semplicemente con la "scarpetta" di pane!

Талятеле с бакла и кашкавал пекорино по римски

Tagliatelle (fettuccine) alla romana


Опитайте тази невероятна рецепта и ще се влюбите още повече в италианската кухня, особено ако сте ценители на Спагети карбонара.  Баклата трябва да е по-възможност съвсем млада - зърната да са с големина на грахово или бобено зърно. Това са типичните за римската кухня  продукти и са задължителни за популярния пикник на 1-ви май.

за 3 порции

-350-400 гр. пресни талятеле (фетучине)

-500 гр. млада прясна бакла - само зърната
-100 пушени свински гърди нарязани на кубчета
-100 мл. зехтин
-1-2 склидки чесън нарязан на филийки
-75 гр. настърган кашкавал Pecorino Romano (овчи кашкавал, подобен по твърдост на пармезана, но с много по-решителен аромат)
-1/4 чаша зеленчуков бульон
-люта чушка
-сол
-морска сол (за варенето на талятеле)
Затоплете леко зехтина и добавете гъдите, задушете за кратко на умерен огън - докато променят цвета си и добавете последователно склидките чесън, баклата и паченца  люта чушка - ароматът, който ще се разнесе, ще ви убеди, че сте улучили правилната рецепта!
Залейте с няколко лъжици зеленчуков бульон, регулирайте на сол и оставете на тих огън за 5-10 мин. според големината на баклата.

Междувременно поставете на огъня да заври тенджерата с обилна вода за варенето на талятеле. Още докато е студена подсолете с морска сол (1-2 ч.л.), сварете пастата според указанията на опаковката (обикновенно 5-7 минути ако е прясна). Изцедете я в кевгир 2-3 минути преди да се свари изцяло като запазите малко от водата от варенето.
Сложете изцедените талятеле в соса (на тих огън) и задрусайте енергично 1-2 минути, за да се объркат добре, ако се налага добавете 1-3 лъжици от водата от варенето.
Махнете от огъня и поръсете обилно с овчия кашкавал. Готово!

Ароматът и вкусът са напълно неочаквани от отделните продукти. Научих тази рецепта тази пролет и я правих многократно.
Опитах и със спагети, но наистина е ненадмината с яйчна паста. Повече за варенето и типовете паста - вижте тук.

Русанка да бере баклата!

03 giugno 2010

Bavarese alla fragola

Sempre dal Corso di pasticceria - valida altrenativa al gelato e con la possibilità di servirla o nei bicchierini o congelarla nelle formine di silicone e usarla per ospiti inattesi.



500 ml di panna fresca fredda
500 gr. di purea di fragole (fragole fresche o congelate passate nel frullatore)
250 gr. di zucchero
20 gr. di colla di pesce
il succo di 1/2 limone

Accorgimenti: la panna e i recipienti devono essere freddi.

Fate ammorbidire la colla di pesce in abbondante acqua freddissima (se no - si scioglie).
Montate bene la panna (deve risultare ben montata, ma marbida), tenete in frigo coperta di pellicola.
Pesate le fragole già lavate e mondate. Frullate e dividete la purea in due. A metà purea aggiungete lo zucchero e fatelo scogliere a fuoco medio senza far bollire per non alterare troppo il colore.

Spegnete, lontano dal fuoco aggiungete la colla ben strizzata e amalgamate fino a quando risulta completamente fusa.

Versate la salsa calda nella metà fredda, amalgamate bene, lasciate raffreddare.
Quando il composto delle fragole è a temperatura ambiente aggiungete la panna e amalgamate delicatamente.

Verasate nei bicchierini e tenete in frigo almeno 3-4 ore, se usate gli stampini da sformare - mettete nel congelatore.

Per questo composto ho usato gli stampini in silicone per i muffin e le formine per i cioccolatini - si ha la comodità di averli pronti in freezer e usarli quando servono.

L'unica accortezza - toglierli dal congelatore 1/2 ora prima di servirli, sformare subito e lasciarli ammorbidire.
Ancora più fresca con una fettina di kiwi!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли