25 dicembre 2010

Медени Коледарчета

С поженание за много уют и топлина през цялата година, Весели празници и от мен

за Коледарчетата и играчките:
използвайте изпитана рецепта за меденки с малко бакпулвер, за да не се надуват много и да запазят избраната форма.
Аз използвам за 2-ра година тази само с краве масло:

-350 гр. брашно
-200 гр. захар
-1/2 бакпулвер
-щипка сол
-100 гр. краве масло
-2 яйца (средно големи)
-50 гр. мед (2 с.л. гъст мед)
-1 ч.л. канела на прах
-1/2 ч.л. каранфил на прах

за глазурата
1 белтък
около 150 гр. пудра захар
сокът от 1/2 лимон
или
100 гр. шоколад
малка бучка кр. масло
или
погледнете при Диани
 
За лицата използвах чаши или форми за равиоли с различна големина, за сресването на калпачетата/косите - гребенче за кукла или ножче за пластелин.


Украсяват се изстинали... който може да рисува ще има Коледарчета с отворени очи, моите са повечето уморени и заспали :-)


17 dicembre 2010

Mini-quiche Lorraine per il pranzo di Natale

Incominciano i pranzi di Natale. Ieri, il primo di quest'anno, per gli auguri tradizionali con gli amici di famiglia. 

Per antipasto Torta salata noci, gorgongola e zafferano e la quiche Lorraine in mono porzioni.

450gr. pasta brisè
200 gr. Gruyère grattugiato
100 gr. pancetta affumicata a dadini
100 gr. cipolla o porro (per me il porro)
50 gr. burro
50 ml. vino bianco secco (ho usato il Martini Bianco Extradry)

200 ml latte
200 ml panna fresca
3 uova
1/2 cucchiaio di sale
noce moscata
pepe

La pasta brisè deve essere fredda e dopo ogni passaggio va messa in frigo.
Se comprata e quindi già stesa, tenetela fino all'ultimo in frigo.
Se fatta da voi, toglietela dal frigo in anticipo e lasciate riprendere elastcità per circa 30 min., poi stendetela su un piano infarinato all'altezza di 1/2 cm. Copritela con la pellicola e rimettete in frigo.
Preparate il ripieno.
Affettate il porro, fate soffriggere nel burro a fuoco medio, sfumate con il vino e per ultima aggiungete la pancetta. Non deve cuocere troppo.
Imburrate e infarinate 16-18 formine per i muffin o di quelli usa e getta in alluminio.
Togliete la pasta brisè dal frigo, bucatela molto bene con i rebbi della forchetta, ritagliate i cerchi che serviranno come base per ogni formina - calcolate 4 cm in più della grandezza delle formine necessari per foderare le pareti.
Rivestite le formine di pasta brisè faccendola aderire bene al fondo e alle pareti. Riponete per ultima volta in frigo.
Intanto sbattete le uova con il sale, aggiungete la panna e il latte, regolate gli aromi, aggiungete il Guyère.
Appena la brisè si è rappresa farcite le formine con il ripienno di pancetta e distribuite sopra il composto di panna e formaggio.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C per 20 min. Se usate le formine in silicone i tempi si allungano un pò.
Sfornate, lasciate riposare un pò e trasferite sulla grata dei biscotti.
Potete servirle con i porottini di carta colorata e così gli invitati potranno degustarle anche senza posate.

Se invece optate per la torta grande, una volta tiepida, tagliatela a fette e servite ogni fetta nel tovagliuolo a triangolo.
Mancano le foto del resto del menu, ma non potevamo non fotografare le due "Pavlova" per la conclusione del pranzo e la splendida composizione che mi ha regalato Giovanni!

Buone feste a tutti!

14 dicembre 2010

Целувки "Павлова"

Новата ми любима рецепта. Нужни са само белтъци и захар за целувките и каквото си харесате за украса. Оригиналната рецепта е със сладкарски крем и горски плодове, вариантите зависят от вас или от това, с което разполагане в момента.


За 4 основи от 12 см
180 гр. (5 белтъка)
360 гр. захар

За украса
сладкарски крем
малини и др. горски плодове

Пригответе сместта за целувки, както е описано тук.
Върху хартия за печене си отбележете кръговете с големината на основите (и обърнете листа, за да не останат следи по целувките).
Сложете целувчената смес в сладкарски шприц и оформете кръгове за основа и още 1 външен кръг за стена.

Сложете във вентилирана фурна за около 75-90 мин. на 100°C .
След като поизстинат сложете ги на скаричката до пърното им охлаждане.
Съхраняват се в плътно затворена метална кутия, можете да ги използвате, когато ви трябват.
Пълнят се малко преди консумация.

За пълнежа можете да използвате слакарски крем и малини или само плодове, нарязани на средно големи парченца!

Опитайте ги непременно, приказни са! Казват се "Павлова", защото са ефирни като руската прима-балерина, в която се влюбил един сладкар и й ги посветил, въпреки, че тя не му обръщала внимание.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли