18 gennaio 2014

Питка с тиква - в машина за хляб

Ето една есенно-зимна и много хореографска питка.
Тестото се замесва с малко пюре от тиква, оформя се и се окрасява с листа от парка!

200 гр. бяла тиква
250 мл вода
50 мл. зехтин
100 гр. захар
650-700 гр. брашно
кубче мая за хляб (размива се в 2 суп. лъжици хладко прасно мляко)
2 ч.л. сол

Тиквата се бели и се режи на кубчета, вари се около 10 мин. с водата и се прави на пюре. Ако трябва се добавя вода така, че сместта да бъде 350 мл. Оставя се да изстине.

Замесва се тесто с всички продукти (за по-удобно с машина за хляб!)
Оставя се да втаса.
Разделя се на 10 цилиндъра.
Приготвя се голяма тава, покрита с хартия за печене.
С 8 от цилиндрите се оформя тиквата, с единия от останалите цилиндри се прави дръжката и  филизите на тиквата.
Последното парче се замесва с още малко брашно, така че да се получи по-твърдо тесто, разточва се и се оформят листата (добавяйки още брашно тестото на листата не втасва и не се надига, формата се запазва по-лесно).


Оформената тиква се намазва леко с прясно мляко (така че да не изсъхва) и оставя да втаса отново, покрита с кърпа. За да не залепва тестото за кърпата можете да поставите готварски лъжици по края на тавата, така че да има място за втасването на тестото.


След около 20-30 мин питката е втасала, намазва се с разбит с малко прясно мляко жълтък и се пече в предварително загрята фурна - 5 минути на 200°C, след което се намалява на 180°C и се пече още 25 минути.


Изважда се от фурната, маже се докато е гореща с бучка краве масло, за да блесне и се окрасява с леко запечени тиквени семки. След което се покрива отново с кърпа и се оставя да обиколи нивата!
Добър апетит.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли