Friday, October 1, 2010

Кекс с локум

Какво научих от курса по сладкарство? - че в рамките на 1 продукт, могат да се променят пропорциите, важното е да не се нарушава общото съотношение. Сетих се за това, когато един ден се оказа, че имам няколко кесии с различни брашна на дъното. В друг опит довърших на същия принцип няколко лъжици кафява захар и накрая се престраших да заменя 3 жълтъка със същата тежест цели яйца - резултатът? - става!

400 гр. брашно
или (както в случая)
250 гр. бяло брашно
+50 гр. типово (или от елда, ръж)
+50 гр. смлени бадеми
+50 гр. нишесте или друг вид брашно

1 бакпулвер
1 щипка сол
180 гр. захар
настъргана лимонова кора (или есенция)

100 гр. краве масло (на стайна температура)
2 яйца
150-200 мл. прясно мляко (варира според големината на яйцата)
4-5 локума

Смесете и разбъркайте сухите съставки, добавете маслото и стрийте на едри трохи.
Прибавете яйцата (като отделите 1 лъжичка белтък за намазване на края) и обръкайте отново - сместта все още е на трохи, така че прибавете малко по малко млякото докато се получи гъста лепкава смес.
Изсипете я в предварително и плътно намазана с масло кексова форма.
Намажете повърхността съвсем тънко с отделения белтък.
Нарежете локума на две по дължината и го разпределете в кръг, като леко го натиснете да потъне.
Изпечете в предварително загрята на 200°C фурна за 30 минути. Дори и да изглежда малко тъмен, елдата му придаде изненадващо приятен вкус.

Старият кекс ... на нов глас - ето го в предишния му вариант само с бяло брашно и жълтъци - става със сигурност и винаги има леко нов вкус.


4 comments:

  1. Много обичам кексове с локум, ама много плюшкински го раздаваш с количеството :))) Дай малко повече локумче, де, не се скръндзи толкоз :)))
    Иначе идеята за многото видове брашна доста ми допада.

    Хубав и усмихнат уикенд :)

    ReplyDelete
  2. Много ми хареса идеята с локумче и различни видове брашна! Станал е много хубав! И аз като ина съм за повече локумче!
    Поздрави и хубава вечер Райна!

    ReplyDelete
  3. Ех, момичета!
    Така мога да си мисля, че съм на диета, в крайна сметка 1-2 локума не са нещо сладко, нали? За това е малко локума!

    ReplyDelete
  4. http://kokosharnik.blogspot.com/2010/10/blog-post.html
    без диети, моля :)))

    ReplyDelete

Благодаря ви за коментарите,
ако не ви отговоря е само, защото имам проблем с настройките и от известно време не успявам да коментирам собствения си блог!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли