Този десерт не е за пости, нито за диета, но е ненадминат на вкус. Легендата разказва, че е измислен в Тоскана в чест на Козимо Медичи и само впоследствие, заради изключителния си вкус е наречен "тирами су" - "повдигни ми, оправи ми (настроението)"... и не само.
2-3 пласта бишкоти, напоени със силно кафе и прегърнати от пухкав крем маскарпоне, накрая поръсени плътно с какао - непрекъсната игра на сладко и свежо-горчиво.
Много лесен и ефектен, тайната за успеха му е в избора на първокачествени продукти - особено на маскарпоне, кафе, шоколад и Марсала.
Направете крем маскарпоне с
400 гр. маскарпоне
150 гр. пудра захар
4 яйца
4 с.л. вино Марсала или ром
освен това ще ви трябват
200 гр. бишкоти
150 - 200 гр. черен шоколад
3 чашки силно кафе еспресо
какао за поръсване
Пригответе крем маскарпоне с посочените продукти.
Направете силно еспресо и го оставете да изстине. Не го подслаждайте.
Настържете шоколада на едро ренде (за да не се топи в ръцете го дръжте с хартията от опаковката или с фолио).
В подходящ съд (със стени 4-5 см - за 2 реда бишкоти) наредете ред бишкоти като покриете добре цялото дъно. С помощта на лъжица намокрете повърхността им с половината кафе. Бишкотите не трябва да са нито сухи, нито прекалено напоени. Най-лесно е като допрете гърба на лъжицата върху бишкотите и леко я разклатите, колкото да се намокри повърхността.

Наредете останалите бишкоти като промените посоката на нареждане (така че като се сервира пластовете да са кръстосани).
Напоете с останалото кафе.
Напоете с останалото кафе.
Покрийте с останалия крем, накрая завършете с плътен слой какао, поръсено през сито или цедка.
Оставете в хладилника поне за 3 часа, най-добре за една нощ.
Варианти: тази рецепта е най-цитираната от готварската библия "Cucchiaio d'Argento" и от Гуалтиеро Маркези. Добавянето на Марсала в крема е по желание, но най-често се счита за задължително - първо защото Марсала е много ценено ароматно вино и второ, защото по този начин са "обработват" яйцата - наличието на алкохол ги прави по-безопасни, отколкото сурови яйца.
Някои варианти предвиждат и шоколад на повърхността, но обикновенно се завършва с какао.
Пластовете може да са и повече, зависи от съда.
Бишкотите могат да са широки като тези (обикновенно от фурна или домашни) или заводски -по-малки и тесни.
Пластовете може да са и повече, зависи от съда.
Бишкотите могат да са широки като тези (обикновенно от фурна или домашни) или заводски -по-малки и тесни.
Ммм, пак ми се доправи!
Харесва ми, автентична и истинска рецепта! Няма излишни продукти, точно и премерено.Продължавай все така!Искрени поздрави!
RispondiEliminarum na bulg e rom, coreggiti, per piacere :)
RispondiEliminaобожавам твоя блог, но знам нещо още по-хубаво - твоята кухня, там винаги съм щастлива и салатата съм готова да ям не само с лук, но и с чесън независимо от всичко
RispondiEliminaКате,
RispondiEliminaмного ме радва, че ти рецептата харесва, усещам твоя "италиански" уклон :-)
Еми,
изпълнявам, все ме поправяш с рома и все греша! Хайде и на мен ми се приготви заедно.
Baciii
мислех си, по-скоро се надявах онази маска la moretta да те вдъхнови за една тортичка, която да измислиш и сега се осмелявам да изразя това мое желание, нещо което да съчетае френската първооснова и италианската elaborazione
RispondiEliminaЕми,
RispondiEliminaвече съм запланувала нещо за теб, но ще трябва да изчакаш :-)
edna idea za la moretta - mai triabva da e s къпини, нали на итал са more, no za glasurata koiato da napomnia kadife shte trabva da pomislish, i trabva da e leka i da ima otvori samo za ochite :) knigata, koato shte isdadesh s rezepti na ital trqbva da e avtorska più o meno
RispondiEliminaне, аз мисля, че няма авторски неща в готварството
RispondiEliminaима само изпитани комбинации, които човек може да прекомбинира, ако познава традиционното им използване!
Аз съм за традициите!
Но къпините са чудесна идея
ок, Еми,
RispondiEliminaпрочети ли си коментара, който ти оставих на твоя пост moretta?
съгласна ли си за къпини и шафран?
da, da, da, къпини и шафран определено е авторска комбинация, но това, че няма авторски неща в готварството, а само изпитани комбинации ако искаш можеш да го напишеш в преговора...
RispondiEliminaНакрая книгата ще съществува, само за да се купува и подарява :)
Обожавам го,Райна, да седнеш с една лъжичка и да си похапваш сладко, сладко:)
RispondiEliminaХубава вечер от мен!
Eх,
RispondiEliminaДани,
и аз така направих първата вечер! ... за втората нямаше вече!
Райна,
RispondiEliminaпрекрасен сладкиш!
Мисля си, че го обожавам -
а с твоето изпълнение -
съм още по-сигурна!
Усмихнат и успешен ден, Диана
Диани (харесва ми този вариант на Диана!),
RispondiEliminaвижда се, че обичаме да си угаждаме.
Лека вечер и на теб!
пиши ме, че гласувам за бялото еленче
RispondiEliminaEmi,
RispondiEliminasega se glasuva za januari, glasuvaj v sondaja.