15 gennaio 2010

Кавърмите на баба


Неизбежни спътници по линията Варна-София, свършваха още след първия час пътуване във влака, пристигаха винаги със студентските колети, добре че ги намерих в първата ми тетрадка за рецепти, заедно със сармите и пилешката каша.


Добружанските кавърми са всъщност тънката млечна баница, която се прави в Добруджа, залива се с пресен каймак и яйца и се изпича във силна пещ преди или след изпичането на хляба.
Основното изискване е корите да са тънки-тънки, така че да се чете вестник през тях... през моите се виждаха добре рисунките на мушамата и големите заглавия, през тези на баба се четеше всичко.

за 8 кори (2 тави)

250 мл. топличка вода
1 ч.л. сол (равна)
пресято брашно (около 250-300 гр.)
2-3 капки оцет
обилно брашно за точене

Важно: брашното се пресява непрекъснато както за тестото, така и за точенето.


Замесва се средно-меко тесто. Оформя се на топка. Оставя се да отпочине в голяма купа - поръсете дъното обилно с пресятото брашно, поставете тестото и поръсете отново обилно през ситото, така че топката да е покрита отвсякъде с брашно, за да не изсъхне докато почива. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете около 30 минути.
Измесва се този път много добре, докато се изпоти и повърхността стане гладка - изпотяването се чувства като съвсем леко овлажняване на тестото, когато стане гладко и еластично.
Разделя се на 8 топчета и се оставят да отпочинат покрити с брашно и кърпа 20 минути.

Топките се точат 1 по 1 на много тънки кори с тънка и дълга точилка, поръсват се непрекъснато с пресято брашно, за да не се късат и лепнат. За да станат правилни кръгове, след всяко навиване на точилката, се развиват на масата със завъртане на 90° - спомняте ли си "Преспанските камбани" на Димитър Талев, когато баба Султана не одобрява поведението на снаха си Ния:  "в стаята настъпи тишина, само точилката тракаше нервно по масата, баба Султана се изкашля хрипкаво "Снахо, запали ламбата, че не виждам веки"?
Разточените кори се поставят на чиста кърпа (не се наслагват една върху друга) и се оставят да поизсъхнат около 15 минути.
Заливка
4-5 яйца
500 мл. прясно мляко (или 250 мл. прясно + 250 мл. кисело)
1 ч.л. сол
разбиват се с вилица до течна заливка

мазнина

 
Включете фурната на 240°C.
Корите се набират на хармоника и се нареждат на един ред в добре намазнена тава. Отгоре се поръсват обилно с мазнина (олио или парченца масло), заливат се в последния момент преди да се сложат във фурната - иначе попиват и се разкашкват. Тавата се разклаща добре, за да се разнесе заливката равномерно. Пекат се на силна фурна (мазнината трябва да цвърчи) около 15-20 минути.
Ако фурната е стационарна - първо долу, после се вдигат над средата.
Изваждат се и се оставят да починат 10-15 минути покрити с кърпа.
Не се режат, разкъсват се по дължината на корите.



6 commenti:

  1. Каква кавърма! Браво, Райна!
    Добре, че имаме стари тедтрадки - много са ценни :) И аз постоянно прелиствам моите и все намирам рецепти, които съм пропуснала преди това ;-D
    Тези дни ще си купя тънка точилка и ще пробвам да разточа толкова тънки кори, но... Помня баба ми ги въртеше над главата си във въздуха, а след това ги слагаше да съхнат на покритото с чист чаршаф легло :)
    Спомени, спомени...

    Поздрави.

    RispondiElimina
  2. Мисля, че ще успееш, защото от малка си гледала как се меси и точи и знаеш какво трябва да е тестото.
    Моите станаха около 70% от оригинала, но съм много доволна!
    От кой край е баба ти? Чувала съм за точенето на ръце, но моите баби точеха с точилка.
    Чао

    RispondiElimina
  3. Само като видях баницата, си помислих, че има връзка с нашия край. И аз правя такава баница, даже си купувам мая за сирене за да си захвана млякото за заливка. Малеее, колко хубаво ми стана. Все едно гледам майкината баница. Поздравления и давай само така!

    RispondiElimina
  4. Кате,
    нали?
    Тези кавърми "говорят" само на този, който ги е ял. Неволята учи - баба я няма вече, но толкова съм я гледала да ги точи, че сами се разточиха.
    Така се радвам, че станаха!
    Чао!

    RispondiElimina
  5. Много апетитно изглежда тази кавърма!
    Макар думата кавърма допреди няколко години да свързвах със съвсем друго ястие, но :) Не отказвам и на тази.

    Моята баба точете съвсем тънки корите, толкова прозрачни, че се чете през тях. Ама аз не мога :Р или не съм се старала явно достатъчно.

    Хубава неделя, Райне!

    RispondiElimina
  6. Пепчо,
    разбира се, че можеш - само мерак, тънка точилка и широка маса ти трябва :-)
    щом месенето с мая за нищо го нямаш - с корите само не си хванала!

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли