Ето и италианския великденски козунак "Коломба" - оказа се, че и без специална хартиена форма става много лесно. Тестото наподобява много козуначеното, но вместо с прясно мляко се замесва с вода - вкусът изненадващо се променя. Ролята на подсладители като локум, стафиди и сладко се изпълнява от тройната захарна глазура, от която се образува хрупкава сладка коричка. За рецептите взаимствах от IDEB и Katty
от тази доза могат да се направят 2 малки или 1 голяма
за тестото
500 гр. брашно
100 гр. захар
100 гр. разтопено краве масло
100-130 мл. вода
20 гр. прясна мая
2 щипки сол
2 яйца + 1 жълтък
ванилия
портокалова есенция
настърганата кора на 1 лимон
50 гр. захаросани портокалови корички
за глазурата
25 гр. брашно
50 гр. кристална захар
вода
пудра захар
50-70 гр. едра захар на пръчици (или кристална)
небелени бадеми
Размийте маята в малко топла вода.

Смесете брашното, солта и аромите, оформете кладенче. Разбийте яйцата със захарта докато се сгъстят и побелеят, изсипете в кладенчето заедно с маята и маслото и замесете меко тесто като добавяте по малко вода. Измесете добре на ръка или в машина за хляб.
В машина за хляб - програма за тесто - 30 мин. месене и около 1 час втасване. Добавете нарязаните на кубчета портокалови корички.
След като втаса разделете на 2 (за една Коломба) или на 4 (за 2).
Завийте на 3 като дебело руло/пакет, обърнете посоката на 90° и повторете. Издължете на цилидър и оформете крилата. По същия начин завийте и оформете на цилиндър, но този път за тялото като прищипите леко в двата края.
Поставете ги на кръст (крилата отдолу, тялото отгоре) в широка тава върху хартия за печене и оставете да втаса отново.
Гълъбите трябва да увеличат много обема си - тестото се надува почти като балон, но втасва бавно. Или се оставя за цяла нощ на топло или втасва в леко загрята фурна.
Аз оставих във фурната за около 1,30 ч. на 50°C.

За глазурата смесете на сухо брашното и кристалната захар, добавете малко вода докато се получи гъста каша (подобно на много гъста боза).
Щом втаса, намажете добре с глазурата, разпръснете тук и там бадемите, поръсете обилно с едрата захар и накрая с пудра - цялата повърхност трябва да се покрие със захар, при печенето тестото се надига и напуква и се получава контраста кафяво/бяло.

Печенето е подобно на това на
козунак - загрейте фурната на 200°C, оставете да се пече така 10-12 минути, за да грабне; намалете на 150°C и доизпечете до готовност (около 20 минути във вентилирана печка).
Извадете, оставете да почине около 10 минути, след което прехвърлете и оставете да изстине върху скара.
Райна, миналата година една моя приятелка ми донесе от Италиа от този козунак. Много ми хареса. На външен вид беше същият като твоя, а на вкус беше превъзходен.
RispondiEliminaБлагодаря за прекрасната рецепта!
ciao se ti va pùoi fare un salto da me
RispondiEliminaМного хубаво предложение, Райна!!
RispondiEliminaХубава седмица!
Райна,
RispondiEliminaмного тематична идея и
изглежда чудесно!
Благодаря за обясненията и нагледните снимки.
Хубава и усмихната седмица, Диана
Много добре изглежда този гълъб, Райна!
RispondiEliminaЗа догодина ще го имам предвид :)
Поздрави и много усмивки :-)
Много интересно предложение!
RispondiEliminaВече съм пробвала какви ли не варианти на нашенския козунак. За следващия Великден ще направя гълъб. Поздрави :)
Много интересна рецепта, сигурна съм, че ще е много вкусна. Ще я направя в неделя :) :) Поздрави!
RispondiEliminaРусанка,
RispondiEliminaи аз много го харесвам - а за Великден нещата са винаги много хубавир независимо от кой край на света идват.
Ciao Foebe,
parli solo italiano? vedendo le tue uova colorate dire di no! :-)
Дани, Диани,
радвам се, че ви харесва!
Спорна седмица и на вас!
Тони, Голди,
и аз събирам рецепти за идни празници като вас, колко хубаво хоби е кулинарното!
Катя,
очаквам включване! Следващия път мисля да направя 1 голям гълъб, сигурно ще стане още по-пухкав.
Хареса ми, вкусът е много свеж. Занапред ще го ползвам това тесто често. Поздрави и благодарности за рецептата! :) :)
RispondiEliminaКате,
RispondiEliminaрадвам се, че я пробва - тестото според мен е по-неутрално от козуначеното, но с тази хрупкава коричка отгоре на мен много ми харесва.
Сигурнао ще е хубаво и на кифлички
Лека седмица