06 aprile 2010

Colomba - Великденски гълъб

Ето и италианския великденски козунак "Коломба" - оказа се, че и без специална хартиена форма става много лесно. Тестото наподобява много козуначеното, но вместо с прясно мляко се замесва с вода - вкусът изненадващо се променя. Ролята на подсладители като локум, стафиди и сладко се изпълнява от тройната захарна глазура, от която се образува хрупкава сладка коричка. За рецептите взаимствах от IDEB и Katty



от тази доза могат да се направят 2 малки или 1 голяма

за тестото

500 гр. брашно
100 гр. захар
100 гр. разтопено краве масло
100-130 мл. вода
20 гр. прясна мая
2 щипки сол
2 яйца + 1 жълтък
ванилия

портокалова есенция
настърганата кора на 1 лимон
50 гр. захаросани портокалови корички

за глазурата

25 гр. брашно
50 гр. кристална захар
вода

пудра захар
50-70 гр. едра захар на пръчици (или кристална)

небелени бадеми

Размийте маята в малко топла вода.
Смесете брашното, солта и аромите, оформете кладенче. Разбийте яйцата със захарта докато се сгъстят и побелеят, изсипете в кладенчето заедно с маята и маслото и замесете меко тесто като добавяте по малко вода. Измесете добре на ръка или в машина за хляб.

В машина за хляб - програма за тесто - 30 мин. месене и около 1 час втасване. Добавете нарязаните на кубчета портокалови корички.
След като втаса разделете на 2 (за една Коломба) или на 4 (за 2).
Завийте на 3 като дебело руло/пакет, обърнете посоката на 90° и повторете. Издължете на цилидър и оформете крилата. По същия начин завийте и оформете на цилиндър, но този път за тялото като прищипите леко в двата края.
 
Поставете ги на кръст (крилата отдолу, тялото отгоре) в широка тава върху хартия за печене и оставете да втаса отново.
Гълъбите трябва да увеличат много обема си - тестото се надува почти като балон, но втасва бавно. Или се оставя за цяла нощ на топло или втасва в леко загрята фурна.
Аз оставих във фурната за около 1,30 ч. на 50°C.
За глазурата смесете на сухо брашното и кристалната захар, добавете малко вода докато се получи гъста каша (подобно на много гъста боза).

Щом  втаса, намажете добре с глазурата, разпръснете тук и там бадемите, поръсете обилно с едрата захар и накрая с пудра - цялата повърхност трябва да се покрие със захар, при печенето тестото се надига и напуква и се получава контраста кафяво/бяло.
Печенето е подобно на това на козунак - загрейте фурната на 200°C, оставете да се пече така 10-12 минути, за да грабне; намалете на 150°C и доизпечете до готовност (около 20 минути във вентилирана печка).

Извадете, оставете да почине около 10 минути, след което прехвърлете и оставете да изстине върху скара.


10 commenti:

  1. Райна, миналата година една моя приятелка ми донесе от Италиа от този козунак. Много ми хареса. На външен вид беше същият като твоя, а на вкус беше превъзходен.
    Благодаря за прекрасната рецепта!

    RispondiElimina
  2. ciao se ti va pùoi fare un salto da me

    RispondiElimina
  3. Много хубаво предложение, Райна!!

    Хубава седмица!

    RispondiElimina
  4. Райна,
    много тематична идея и
    изглежда чудесно!
    Благодаря за обясненията и нагледните снимки.
    Хубава и усмихната седмица, Диана

    RispondiElimina
  5. Много добре изглежда този гълъб, Райна!
    За догодина ще го имам предвид :)

    Поздрави и много усмивки :-)

    RispondiElimina
  6. Много интересно предложение!
    Вече съм пробвала какви ли не варианти на нашенския козунак. За следващия Великден ще направя гълъб. Поздрави :)

    RispondiElimina
  7. Много интересна рецепта, сигурна съм, че ще е много вкусна. Ще я направя в неделя :) :) Поздрави!

    RispondiElimina
  8. Русанка,
    и аз много го харесвам - а за Великден нещата са винаги много хубавир независимо от кой край на света идват.

    Ciao Foebe,
    parli solo italiano? vedendo le tue uova colorate dire di no! :-)

    Дани, Диани,
    радвам се, че ви харесва!
    Спорна седмица и на вас!

    Тони, Голди,
    и аз събирам рецепти за идни празници като вас, колко хубаво хоби е кулинарното!

    Катя,
    очаквам включване! Следващия път мисля да направя 1 голям гълъб, сигурно ще стане още по-пухкав.

    RispondiElimina
  9. Хареса ми, вкусът е много свеж. Занапред ще го ползвам това тесто често. Поздрави и благодарности за рецептата! :) :)

    RispondiElimina
  10. Кате,
    радвам се, че я пробва - тестото според мен е по-неутрално от козуначеното, но с тази хрупкава коричка отгоре на мен много ми харесва.
    Сигурнао ще е хубаво и на кифлички
    Лека седмица

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли