12 dicembre 2009

Коледни соленки с кашкавал и зелени маслини

В оригиналната рецепта се използват две регионални съставки - добре отлежал овчи кашкавал от Тоскана (използвайте хубав овчи кашкавал - колкото по-наситено жълт, дори кафеникав и твърд е, толкова по-добре) и брашно от елда - единствения зърнен източник в миналото във високите части на Алпите, използван главно за направата на тъмна мамалига, объркана с кашкавал и масло. Тези соленки имат привкус на зима и камина, а вие можете да им придадете съвременна форма. Ако не намерите брашно от елда, използвайте ръжено или смесено типово брашно.

150 гр. бяло брашно
100 гр. едро смляно брашно от елда или ръжено брашно
175 гр. краве масло
200 гр. отлежал овчи кашкавал (Pecorino Toscano stagionato)
80 гр. зелени маслини (изцедени от саламурата и без костилки)
сол
пипер

яйце за намазване

Настържете кашкавала, добавете ситно нарязаните (или смелени на едро) маслини, объркайте добре. В голяма купа смесете двата вида брашно; студеното масло, разделено на кубчета; щипка сол и пипер. Добавете към сместта маслините и кашкавала, измесете до еднородна смес. Разточете на дебела кора (около1,5 см) и изрежете соленките с формичка - звездичка или цвете - важното е да е не е с неправилна форма, защото няма да се изпече равномерно. Избягвайте животни, букви и др. неправилни форми.
Подредете соленките върху хартия за фурна, намажете ги с разбито яйце, изпечете ги в предварително загрята на 180°C фурна - около 12 минути.
Оставете ги да изстинат, съхранявайте в добре затворена кутия, ако ги сервирате на следващия ден, оставете ги за 5-10 минути на да се възвърнат на радиатора - маслото и кашкавалът ще се затоплят и соленките ще са като току-що изпечени.



Nessun commento:

Posta un commento

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли