21 aprile 2010

Лимонова торта с крем от целувки - блат

Torta al limone meringata - base di frolla

Лимоновата торта от курса по сладкарство стана чудесна. Хубавото е, че може да се прави на части и така можете да си разпределите трите елемента на няколко пъти без да трябва да стоите в кухнята половин ден. Ето първата част от рецептата. Кремовете ще намерите тук.


за масления блат (per la pasta frolla)

-250 гр. брашно
-100 гр. захар
-150 гр. кр. масло (на стайна температура)
-2 жълтъка от средноголеми яйца
-настъргана кора от лимон
-по възможност - 2-3 см. шушулка ванилия (или пакетче ванилия)
-щипка сол

форма 24-26 см.


За блата:

Направете широко кладенче от пресятото брашно, към което се добавя солта; вътрешността на ванилията и лимоновата кора.

Поставете по средата маслото и захарта и ги смесете добре без да вземате от брашното.

Добавете един по ден жълтъците и чак когато се получи хомогенна смес, започнете да вмесвате от брашното.
Тестото трябва да се замеси бързо, за да не се стресира маслото.

Оформете топка с гладка повърхност, обвийте с прозрачно фолио, за да не поема други миризми и оставете да се стегне в хладилника.

Върху набрашнена повърхност разточете тънка кора (около 1/2 см.) и диаметър по-широк от формата поне с 4 см., за да могат да се оформят стените.

Сложете кората в добре намаслена форма без брашно и без хартия за печене - тестото е маслено и ще се отдели от топлината на фурната.

Надупчете много гъсто цялата повърхност на дъното и стените с вилица - така блатът ще се изпече равномерно без да се надува. Изравнете стените на височина 1 см.

Изпечете в предварително загрята на 185°C фурна за около 15-20 минути (вентилирана фурна).
Извадете от формата, когато изстине.


С единия блат направих Лимоновата торта, а с другия Торта "кростата" с ягоди и киви.


От тези пропорции най-вероятно ще ви остане тесто, което можете да използвате за курабийки. Или ако удвоите дозата ще получите 3 блата от 22 см. Можете да използвате веднага част от тестото, а останалота да замразите във фризера и да използвате при необходимост.


***
Вижте снимките и гласувайте най-трудната рецепта за МАРТ 2010.

6 commenti:

  1. С нетърпение чакам и останалата част от рецептата!
    Поздрави и :))

    RispondiElimina
  2. http://kokosharnik.blogspot.com/2010/04/blog-post_21.html Надявам се нямаш нищо против. Чакам крема, много обичам лимони :) :)

    RispondiElimina
  3. Ако ме питаш мене, на теб готварски курс въобще не ти трябва - ти си майстор като гледам :)

    Чудесно си се справила!

    Малко нахално от моя страна, но някоя рецепта за каноли ще има ли скоро? :))) Много ми харесват!

    RispondiElimina
  4. Много е хубава, Райна:)
    И аз съм на мнението на Ина за курса.
    Иначе обичам сладкиш с лимони и чакам продължение!!

    RispondiElimina
  5. Goldy,
    следващия пост я довършваме :-)

    Кате,
    само се радвам, че рецептите, които описвам после сткават и вдруги кухни!

    Феди, Дани,
    има смисъл от курса! :-) - знаете ли как се получават вълничките по стените на блата?! - изравняват се с нож и след това с палец или показалец на равни интервали се правят вдлъбнатини! - щяхме ли да се сетим без курс!?

    RispondiElimina
  6. Феди,
    за кои каноли питаш - сицилианските ли? Те са токова хубави в сицилианските сладкарници, че досега не съм опитвала да ги правя вкъщи. Но ми даде добра идея - ще поработя по въпроса :-)

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли