30 marzo 2010

Козунак с локум и бадеми

Направих го по рецептата на леля Даниелче, изпитана майсторка на ангажиращи рецепти.
Следвах всички стъпки на ръка, за втасването използвах машината за хляб. Стана наистина много пухкав и ароматен. Нямах подходяща тава и след като оплетох плитката използвах кръгла тава с диаметър 28 см.




тесто

500 гр. брашно
3 големи яйца
150 мл. прясно мляко (50 + 100)
125 гр. захар
90 гр. (6 с.л.) разтопено краве масло
1 щипка сол
настърганата кора на 1 лимон
1 ч.л. лимонов сок
20 гр. прясна мая
1 ванилия
за оформяне

40 гр. краве масло за месенето
25 гр. стафиди
25 гр. белени бадеми
1/2 кутия локум
1 яйце за намазване
захар за поръсване

Всички продукти трябва да са на стайна температура и дори затоплени върху радиатора.

Размийте маята в 50 мл. топличко прясно мляко, добавете 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. брашно (от продуктите за тестото), забъркайте, покрийте и оставете на топло (върху парното) да втаса - около 10-15 минути (става бързо, защото маята е много, а брашното малко).

Междувременно разделете белтъците и жълтъците и разбийте поотделно - белтъците на пухкав сняг, жълтъците заедно с останалата захар докато побелеят.
Смесете ги и добавете към тях останалото затоплено прясно мляко. Изсипете ги в кладенчето от брашното, добавете втасалата мая, настърганата лимонова кора, ванилията, солта и лимоновия сок.
Замесете и постепенно добавете разтопеното краве масло. Измесете добре докато се образуват мехурчета (на ръка се удря тестото 100 пъти в масата, аз сложих в машината на програма за козуначено тесто - около 3,40 часа като изключих преди да започне печенето - общо 30 мин. месене и около 2 часа втасване).
Щом удвои обема си, разделете на 3 като използвате допълнителното краве масло, леко разширете всяка част, поръсете със стафиди и нарязан на 4 по дължината локум, усучете, за да не излезе плънката и изплетете плитката.

Оставете я да втаса в широка, намаза с краве масло тава (без брашно).
След като втаса намажете с разбито яйце, поръсете обилно със захар и добавете обелените бадеми.

Сложете в предварително загрята на 200°C фурна за първите 5 минути колкото топлината да грабне козунака, след 5 минути намалете на 150-160° и продължете печенето около 35 минути.


Извадете и оставете да почине 5-10 минути, извадете от формата и го оставете да изстине на решетка или скара.

Малко дълъг за правене, но както баба казваше: "Козунакът не е попара!"


***
Остават още 3 дни за гласуване на Най-трудноизпълнимата рецепта за ФЕВРУАРИ 2010. Гласувайте вашата предпочитана рецепта в сондажа отстрани.


9 commenti:

  1. Чудесен е станал! Майсторка си!
    Благодаря ти отново за съвета, много навреме ми идва.
    Успешен ден :)

    RispondiElimina
  2. Чудесен козунак си направила, Райна!
    Много красиво оплетен и хубаво изпечен.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    RispondiElimina
  3. И аз да кажа, че плетката е майсторска!
    Апетитно зачервен и подканящ да си отчупеш парченце :)
    Поздрави, Райна и Светъл Великден!

    RispondiElimina
  4. Чудесен ти е козунака,Райне!!
    Примамаващо-изкусителен:))
    Поздрави !

    RispondiElimina
  5. merci pour les explications ton gâteau de pâque est délicieux avec une mie spongieuse et aérée
    bonne soirée et à bientôt

    RispondiElimina
  6. Федора,
    радвам се, че се е изпекъл добре!

    Диани,
    Пепчо,
    тя плетката от няма и къде стана така, аз пък харесвам повече правия козунак :-)

    Дани,
    заповядай! И от кръгла тава ще го изядем с теб.

    Fimère,
    thank you a lot! I saw your today gateau and it's preatty nice!

    RispondiElimina
  7. Наистина изглежда много пухкав и ароматен Райна!
    Много ми хареса идеята за локумчето!Иска ми се да си хапна от този прекрасен козунак!
    Светли Великденски празници Райна!

    RispondiElimina
  8. Не знам как до сега не съм открила това местенце!
    Много вкусно изглежда този козунак:)

    RispondiElimina
  9. Русанке,
    баба така го правеше - "козунак без локум не може, за Великдена и който няма трабва да сложи най-хубавото..."
    Ведър празник и от мен

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли