26 febbraio 2010

Шоколадови кошнички с черешки

Cestini di cigliegie al cioccolato

Направата им не изисква специално сладкарско оборудване, а добро настроение и малко повече време за охлаждането, но удовлетворението след това е голямо!



200 гр. черен шоколад
80 гр. бял шоколад
18 коктейлни черешки с дръжки (с ликьор Мараскино или друг черешов ликьор)
20 гр. брашно
3 жълтъка
250 мл прясно мляко
50 гр. захар

18 + 18 хартиени кошнички за шоколадови бонбони

Начупете на парченца и разтопете половината черен шоколад на водна баня и с четчица го нанесете на тънък слой по дъното и стените на 18 хартиени опаковки. Оставете ги да се втвърдят в хладилник  добре отделени една от друга поне 30 минути.

Разтопете останалата половина черен шоколад и повторете операцията, оставете отново в хладилник за 30 минути.
След като шоколадът се втвърди добре, внимателно отстранете хартиената обвивка, така че да останат само шоколадовите кошнички.

Междувременно затоплете прясното мляко на бавен огън (горещо, но не трябва да заври).
Разбийте отделно жълтъците и захарта докато побелеят и станат на пухкав крем, добавете пресятото брашно поръсвайки го по малко през цедка, така че да се поеме равномерно до гладка хомогенна смес.

Добавете малко по малко горещото прясно мляко като бъркате непрекъснато; така получения крем оставете да се вари около 10 минути на тих огън докато кремът се сгъсти. Бъркайте непрекъснато с дървена шпатула, за да не загори. Отсранете от огъня и добавете разчупения на парченца бял шоколад, разбъркайте добре докато се разтопи изцяло.

Оставете да се охлади напълно като от време на време го разбърквате, за да не се образува коричка на повърхността.

Напълнете 2/3 от кошничките с крем, поставете изцедените коктейлни черешки и оставете да се стегнат в хладилник.
Преди да сервирате, поставете шоколодавите кошнички в останалите разноцветни обвивки. 





18 commenti:

  1. Оооооооохххх голямо! Като ги видя и се сещам за бала на Ники миналата пролет как бях направила две огромни табли с такива кошнички. Купих си четка и.......... седнах до масата та ги започнах. А съм от хората дето седнали не могат да правят нищо. Но пък действаха така успокояващо :)
    Чудесни са твоите, Райна, идеята зпълнеж с този крем много ми харесва!

    RispondiElimina
  2. Чудесни са, Райна, а и черешите са ми любим плод!
    Прекрасна идея и оформление!

    Хубав уикенд :))

    RispondiElimina
  3. ох, изядох почти цял шоколад, за да не преглъщам, Alpine Milk and White Chocolate HAPPY COWS ме поразсея от мисълта, че не мога да ги опитам :) ела да ми видиш новото лице!

    RispondiElimina
  4. Чудесни са! Сега и аз ще тръгна да търся шоколад :)))
    Моите поздравления и приятен уикенд :)

    RispondiElimina
  5. Пепчо,
    за абитюрентите какво ли не се прави!
    но за домашно ползване, съгласна съм с теб - по-малко количество, да не омръзне!

    Дани,
    Еми,
    Федора,
    хайде почвайте, през уикенда има време :-)
    После ще направим изложба на черешени кошнички!

    Приятен уикенд на всички

    RispondiElimina
  6. Много са красиви, първомартенски. Кошничките, няма да мога да ги направя, заради пакостливата бубулечка дето ходи наоколо, но кремчето ще го опитам. Поздрави!

    RispondiElimina
  7. Кате,
    обърни ги тогава - кремче с настърган черен шоколад или шоколадов чипс и малко бишкоти.
    На мен ми остана малко крем и чудесно си пасна с бишкотите.
    Поздрави на космонавта!

    RispondiElimina
  8. Ммм... много изкушаващи шоколадови кошнички, Райна! Гладам да не правя сладко, за да не си хапвам, но покрай тези изкушения може ли да се пази диета :D

    Хубави и много усмихнати почивни дни :-)

    RispondiElimina
  9. ще ти дам тук рецептата за моето парфе с кисело мляко, защото имам желатин и едно поизоставено сладко от зелени нарязани смокини в хладилника.

    дозата е 500 г кисело мляко с 1 чаша пудра захар (аз го правя двойно с две кисели млека и още малко и две чаши пудра захар) (за малката доза трябва малка къдрава форма) та млякото със пудрата захар се затопля леко. Разтварям 20 г желатин в 2 супени лъжици гореща вода (или 40 г в 4 суп. лъжици ако дозата е двойна и формата е по-голяма като мойта) и ги добавям при млякото, добавям настъргана лимонова кора, сок от половин лимон, 1 лъжица ром и сладко от смокини и го изсипвам в формата изплакната непосредствено преди това със студена вода. Слага се в хладилника за да се стегне поне 2 часа и след това при обръщането формата се топва за миг в топла вода, за да се отлепи парфето от температурната разлика.
    Който иска може след като го обърне да го залива с шоколадов крем, ние си го ядем бяло. Измислила съм му и заглавие. "Vierno" вдъхновено от неаполитанската песен, през лятото това парфе създава усещане за зима, подарявам ти за итал част, да допълни рецептите с кисело мляко

    RispondiElimina
  10. Тони,
    прави и подарявай! аз така правя вече, иначе няма край.

    Еми,
    мерси много, ще се възползвам!

    RispondiElimina
  11. Честита Баба Марта! Здраве, щастие и усмивки!

    RispondiElimina
  12. Прекрасни кошнички!
    Честит 1-ви Март!
    Сърдечни пожелания
    за здраве и късмет,
    успехи и радост,
    много пролетно настроение и щастие, Диана

    RispondiElimina
  13. Кате,
    Диди,
    благодаря ви много! Честита от все сърце и на вас!

    RispondiElimina
  14. Баба Марта днес разнася
    пълна кошница с цветя,
    и на всеки на ръката връзва някаква мечта.
    С пожелание за здраве, радост
    и много сбъднати мечти!
    ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

    Разкошни за тези шоколадови кошнички!

    Поздрави, Милена

    RispondiElimina
  15. Милена,
    това стихче не го бях чувала! мерси много :-)

    RispondiElimina
  16. Честита баба Марта и от мен, трябва да измислим торта и за този ден :)

    RispondiElimina
  17. Прекрасни са! Малки разкошни бижута!

    Поздравления, Райна!

    Хей... надявам се, нямаш нищо против..?

    :-)

    RispondiElimina
  18. Дими,
    разбира се че не! - мерси много, трогната съм.
    Лек ден

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли