Thursday, January 21, 2010

Крем маскарпоне

Crema di mascarpone

Тази рецепта е специално за Дидито и Светлето -  моите варненски читателки, които живеят в София. Убедена съм, че ще им хареса.
Идеален като пълнеж на пандишпанови торти, петифури, бине и еклери, може да се сервира и самостоятелно с бишкоти или плодове. 


за 6 порции

300 гр. маскарпоне (възможно най-пресен)
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. ром или вино Марсала


Разделете жълтъците от белтъците.
Разбийте белтъците до твърд, неподвижен сняг (поне 10-15 минути с миксер на най-високата степен).
Отделно разбийте жълтъците със захарта, докато се получи гъст, побелял крем (разбиват се по-малко от белтъците, но почти 10 минути на средна скорост).

Прибавете разбитите белтъци в купата с жълтъците, бъркайте леко докато се получи гладка пухкава смес. Важното е да се разбърква леко с дървена шпатула или с миксер на най-ниска степен, за да не спаднат белтъците.

Добавете малко по малко маскарпоне, докато получите гъст хомогенен крем.
Последно добавете рома, който леко ще разреди крема.

Този крем се използва за най-различни рецепти, класическата е за украса на коледния висок сладкиш Pandoro и за Tirami su.

Можете да го сервирате с бишкоти или пияни сливи (Vin Cotto con le Prugne), чията рецепта е съвсем лесна и ще публикувам допълнително.

Опитайте го непременно - много по-вкусен е отколкото изглежда!



4 comments:

  1. a za men niama li da ima 1 zabaione?

    ReplyDelete
  2. O-о, да Еми, непременно! Но той е по-труден за правене, ще видим дали ще ми стане както трябва!:-)
    Baci

    ReplyDelete
  3. нещо не се втвърди крема и стои малко течен. сложих го в хладилника, дано стегне... очаквам да стане нещо подобно на маскарпоне-то в Спагети къмпъни...

    ReplyDelete
  4. не става твърд, остава пухкав и плътен - стига белтъците да са разбити добре на сняг
    Вкусен ли е?

    ReplyDelete

Благодаря ви за коментарите,
ако не ви отговоря е само, защото имам проблем с настройките и от известно време не успявам да коментирам собствения си блог!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли