04 marzo 2010

Пица - пица Маргарита

PIZZA - PIZZA MARGHERITA
Ако сте за първи път в Италия може да се учудите защо в хлебарниците толкова сходни неща имат различни имена.
Фокача (focaccia-питка) или фокача фарчита (пълнена фокача) или пица могат да ви се сторят еднакви. Разликата е в съотношението брашно-мая при направата на тестото.


За хляб/фокача на 500 гр.  брашно се слагат 20 гр. прясна мая, а за пица за същото количество брашно - само 2,5 гр. мая. Получава се изненадващо меко и еластично тесто, че не е нужна точилка за разточванео му - ето защо неаполските pizzaioli го въртят на ръка и дори го подхвърлят над главата си.

тесто за пица
500 гр. брашно
1 с.л. зехтин (качество extravergine)
2,5 гр. прясна мая (разделяйки кубче от 25 гр. на 5 равни части и ще получите парченца от по 5 гр.)
250 мл. хладка вода
5 гр. сол (1 ч.л.)

Тези мерки винаги ме изненадват - наистина са измерени до грам,  става идеално и в машина за хляб, добавям само около лъжица вода.

Измесете тесто като за питка (докато стане гладко и еластично) и оставете да втаса (1 час с машина, 2-3 часа на ръка). Не увеличава много обема си, но на пипане е много еластично, като го вземете в ръка започва само да се разтегля. Може да се направи повече тесто и да се остави до ден-два в хладилника.

Включете фурната на 250°C, сложете малък съд с вода и го оставете във фурната докато загрява.  Оформете тънка кора (около 1/2 см), поставете я в намазана със зехтин тава.

За пица Маргарита (на итал. pizza Margherita) ще ви трябват:


300 гр. моцарела (нарязана на филийки или кубчета и оставена да се изцеди 15 мин.)  
гъст дометен сок/пюре (приготвени без други добавки)
листа пресен босилек (измити и подсушени)
малко зехтин разсипан на конец 

Покрийте повърхността с лек пласт гъст доматен сок (не трябва да е много, не трябва да се образува слой - ще остане воднисто при печенето).
Разпределете моцарелата като оставите около 1 см. непокрита по края, поръсете с тънък конец зехтин.
Извадете водата от фурната и сложете пицата за около 12-15 минути (във вентилирана фурна - по средата).
Извадете я, когато е почти готова и бързо добавете листа пресен босилек, върнете във фурната още 2-3 минути.
Понякога босилека се обърква с няколко капки олио, за да не изгори, по-красиво е, когато е без. 


Варианти: Ако нямате босилек, можете да направите (но няма да е Маргерита) простия вариант на неаполската пица като замените босилека с натрошен сух риган.

Този вариант ще ви спести ваденето от фурната - поръсете ригана върху моцарелата още преди печенето, сложете във фурната и оставете за около 18-20 минути.


Възможни грешки: ако сложите много домати - между тестото и моцарелата ще остане много течност.
По възможност ползвайте италианска моцарела, немската или други приличат повече на сирене и "тежат" повече върху доматите, освен това не се разтопяват достатъчно, за да се образува харктерния лек мек слой отгоре.




Любопитно: Неаполската пица Маргерита е сред регистрираните в ЕО рецепти и освен определено съотношение на продуктите, има регистрирани форма, големина и начин на печене.
Истинската пица Маргерита (посветена на савойската кралица Маргарита на посещение в Неапол) е кръгла с диаметър 25-30 см, пече се на фурна с дърва (където температурата е около 350°C), тъй като фурната е по-гореща от готварските печки, в началото пицата се слага във фурната без моцарела и босилек, за да се изпече основата и да се изсушат доматите, няколко минути преди края на печенето се вади, добавят се моцарела и босилек и се държат, колкото да се разтопи моцарелата. Така и 3те основни цвята на италианското знаме - зелено, бяло, червено са много отчетливи.


Остава още 1 ден за гласуване на Най-трудната рецепта за ЯНУАРИ, ако искате - гласувайте  в сондажа в страничната колонка









11 commenti:

  1. Много хубаво си обяснила всичко, Райна :)
    Канех се да правя пица довечера, че имам моцарела в хладилника :) Постът ти идва точно на време.

    Поздрави и усмивки :-)

    RispondiElimina
  2. Тони,
    радвам се, чакам отзвук!

    RispondiElimina
  3. Обожавам пица Маргерита, но никога не съм се опитвала да си правя такава пица вкъщи, но определено сега ще експериментирам. Благодаря за прекрасната рецепта! :)

    RispondiElimina
  4. Хяресва ми тестото, при първа възможност ще го пробвам. Поздрави!

    RispondiElimina
  5. Нюргюл,
    Кате,
    надявам се да не ви разочаровам!
    Лека вечер

    RispondiElimina
  6. Тестото наистина е много сполучливо. С лекота се работи с него.
    Благодаря за споделената рецепта, Райна!
    Спазих всичко, както си написала и се получиха страхотни пици, но до снимка не стигнаха. Ще има повторение и тогава ще снимам.

    Поздрави и много усмивки :-)

    RispondiElimina
  7. Здравей Райна!

    Имаш много хубави рецепти! Благодаря за посещението на моя блог! Надявам се да се "виждаме" често!

    Руми

    RispondiElimina
  8. Честит празник, Райна!
    Бъди здрава и усмихната, и обичана жена!
    Хубав празник!

    RispondiElimina
  9. До скоро, Руми!

    Пепчо,
    хиляди благодарности за съветите и отзивчивостта - честит и на теб!

    RispondiElimina
  10. Много обичам пица!
    Райна, твоята изглежда наистина много , много вкусна!
    Поздрави!

    RispondiElimina
  11. Макар, и да не сме италианци, определено обичаме пиците и заведенията, го показват където я предлагат.Може да не сме най добрите в това, но си заслужава да си хапнем някоя качествена или домашно направена пица, където можеме да слагаме или да не слагаме всичко което искаме и по колкото си преценим.От тук научих доста любопитни факти и не знаех, че една от любимите ми пици,каквато е неаполската пица Маргерита е сред регистрираните в ЕО рецепти.Обичам да правя домашно тесто и се радвам че тук ни пишете рецептите и за тестата на пиците.

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли