05 maggio 2010

Кекс с ягоди

Става много лек и пухкав с наситено-жълта вътрешност, на чийто фон ягодите изпъкват, но не надделяват. Чудесен за закуска с кафе или капучино (италианците почти не пият чай) или като десерт, сервиран с топка сметанов сладолед или ягодов сироп. 

-120 гр. краве масло (меко)
-180 гр. захар
-4 яйца
-100 мл. прясно мляко

-250 гр. брашно
-1 бакпулвер
-щипка сол
-настъргана лимонова кора
-60 гр. ягоди
-пудра захар
(всички продукти трябва да са на стайна температура)

Измийте, подсушете и нарежете ягодите на парченца, поръсете ги с пудра захар (колкото да ги покрие) и ги оставете настрана.
Разбийте маслото и захарта, докато станат на пухкав крем, добавете жълтъците един по един и прясното мляко.


Добавете постепенно брашното, пресято с бакпулвера; щипка сол и лимоновата кора - ще се получи гъста смес.
Отделно разбийте белтъците на сняг и ги добавете към сместта като разбърквате леко с дървена шпатола или няколко минути на най-ниската степен на миксера.
Изсипете сместта в намаслена и набрашнена (или покрита с хартия за печене) форма и поръсете повърхността с ягодите.
Изпечете в предварително загрята на 180°C фурна (указанията са за вентилирана) за около 45 минути.

На тази температура кексът се изпече много добре, но ягодите паднаха на дъното. Втория път го оставих 15 минути на 200°C и още 25 минути на 180°C и останаха на повърхността.

Зелен, зелен Гергьовден на всички и специални благодарности на Диани за наградата!

9 commenti:

  1. О, изглежда особено лек и пухкав (сигурна съм, че е и такъв) кексът и чудесно пасва с ягодовото допълнение!

    Вкусно предложение е това, Райна!

    Поздрав сърдечен и честит утрешен празник :-)

    RispondiElimina
  2. Райна,
    чудесно предложение -
    много нежно изглежда и контрастът е изкушаващ.
    Радвам се, че си приела наградите/не само тази с прегръдката/.
    Благодаря за пожеланията и от мен
    Сърдечни поздрави, усмивки и Светъл Гергьовден!

    RispondiElimina
  3. Райна,
    Страхотен кекс!
    Мек и пухкав!
    А в комвинация с ягоди сигурно е невероятен!
    Поздрави!
    Честит и светъл Гергьовден!

    RispondiElimina
  4. Много ароматен е станал кекса, Райна!

    Поредното изкушение!
    Поздрави с пожелания за много усмивки!

    RispondiElimina
  5. Кескът изглежда невероятно апетитно, а комбинацията му с ягоди го превръща в кулинарно изкушение.
    Райна, при мен имаш една награда, заповядай да си я получиш:)
    Прекрасен и слънчев ден:)

    RispondiElimina
  6. Дими, Русанка, Дани,
    благодаря ви за комплиментите и пожеланията.
    Много се хареса вкъщи и изчезна веднага, а на мен ми хареса особенно, защото е много бърз и го правих вече 2 пъти!
    Приятен уикенд

    Диани, Мони,
    благодарности за вниманието и признанието, особенно като идват от хора със същата страст!
    Успешна кухня!

    RispondiElimina
  7. Много хубав кекс, миналата пролет правих такъв и стана много пухкав и ароматен. Поздрави!

    RispondiElimina
  8. Да, Мария,
    подтвърждавам и аз - много приятен става.
    поздрав най-сърдечен

    RispondiElimina
  9. За да не падат на дъното плодовете се овалват в брашно :)

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли