02 gennaio 2010

Торта от хляб

Тази рецепта е от "бедната" кухня на италианската традиция и целта й е използването на стария хляб, който се е събрал, така че останалите съставки също са в тон. Ядките и ликьорът могат да варират според това, какво ви се намира вкъщи и какво ви е останало на дъното на ботилката. Ако хляба не ви достига, можете да добавите няколко обикновенни или други сухи бисквити.


300 гр. сух хляб
1/2 л. прясно мляко
150 гр. захар (и повече на вкус)
2 яйца
50 гр. краве масло
1 бакпулвер
60 гр. стафиди
20 гр. орехи или други ядки
1 чашка ром, ароматна ракия или ликьор
канела на прах
галета за поръсване на тавата
пудра захар

Затоплете леко млякото и залейте хляба в подходящ съд. Оставете го да се накисне добре час-два (или ако ви е по-удобно от вечерта за следващия ден), от време на време разбърквайте, за да поеме по-лесно млякото, докато стане като гъста попара. В отделен съд залейте стафидите с ликьора и ги оставете да се накиснат 20-30 минути.
Междувременно разбийте яйцата със захарта, добавете канелата и бакпулвера, смесете с накиснатия хляб и бъркайте докато се получи еднородна смес. Добавете стафидите и нарязаните ядки. Получената гъста смес изсипете в кръгла форма за торти, предварително намазана с масло и поръсена по дъното и стените с галета, за да не лепне.
Сложете разпръснати парченца масло по повърхността на тортата.
Печете в предварително загрята на 180°С фурна около 50 минути или докато клечката за зъби излезе суха от "тортата". Когато поизстине поръсете с пудра захар. Идеална за следобедна закуска. Ако не сте на диета - сервирайте с леко подсладена разбита заквасена сметана.

 ***
Когато ви останат филийки или крайшници, събирайте ги в хартиена кесия и съхранявайте на проветриво място - ще се изсушат като сухари без да мухлясат. Ако количеството е голямо, внимайте да не се наслагват докато хлябът е още пресен, за да може да се отдели влажността.
Използвайте ги за направата на "Торти от хляб" или смелете фино на галета за паниране.

Nessun commento:

Posta un commento

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли