26 gennaio 2010

Кекс "Zebra"


След Малайския тигър, ето и една Зебра от Мадагаскар.
Този кекс е идеален за наближаващия Карнавал (католическите Заговезни), на който са на почит маски и гирлянди, пържени толумбички с крем и всички разноцветницветни лакомства.







4 яйца
200 гр. захар
250 мл. олио
250 мл. прясно мляко
300 гр. брашно
1 бакпулвер (ако искате да стане по-плосък -1/2 бакпулвер)
щипка сол
2 с.л. какао на прах

Разбийте с миксер яйцата и захарта, докато станат на пухкав крем.
Добавете млякото, олиото и брашното, пресято с бакпулвера и солта.
Разбъркайте до гладка хомогенна смес и разделете на две равни части.
В едната половина добавете какаото, поръсвайки постепенно през ситото.
Намажете с олио дъното и стените на кръгла тавичка от 26-28 см, поръсете обилно с брашно и разклатете добре, така че да покрие цялата повърхност - стени и дъно, изхвърлете излишното брашно.

Оформете "зебрата" по следния начин:
започнете с тъмната смес - изсипете внимателно в центъра на тавичката 3-4 с.л. (или 1 малко черпаче) от сместта, която е сравнително рядка и се разширява в кръг. Вземете бялата смес и изсипете 3-4 лъжици в центъра на образувалия се малък черен кръг - бялата смес ще избута черната, коята ще се разшири от самосебе си. Редувайте двата цвята докато свършат.

Сложете без да разклащате в предварително загрята на 180°C фурна (с вентилатор) за 35-40 минути, проверете с клечка преди да извадите.


10 commenti:

  1. Райна,
    елегантни и много красиви шарки са се получили при твоята "zebra".
    Апетитна рецепта,
    поздрав и хубава вечер, Диана

    RispondiElimina
  2. изглежда чудесно! бих искала да го пробвам дали ще стане във формата за торта? ще взема да опитам

    RispondiElimina
  3. Еми,
    много лесен е.
    Трябва само много хубаво да набрашниш тавата- първо олио навсякъде, но да няма излишно да плува на дъното, после много брашно - направо го изсипваш вътре и го разклашташ да си полепне насвякъде по олиото и изхвърляш остатъка.
    Ще стане чудесно.

    RispondiElimina
  4. Много интересен блог! Поздравления! Имаш нещо при мен. Заповядай!

    RispondiElimina
  5. Хубав кекс, Райна :)
    Очаквам рецептата за пържени толумбички с крем.

    Поздрав и много усмивки :-)

    RispondiElimina
  6. Катя,
    мерси за хубавата изненада!
    Тони,
    за съжаление съм на диетааааа... и ще ги отложа възможно най-дълго - Карнавалът е в кр. на февруари

    RispondiElimina
  7. Questo commento è stato eliminato dall'autore.

    RispondiElimina
  8. все не мога да напиша- разливането е голям кеф, шарките ми станаха съвършени - истинска зебра, уви печена недопечена... но аз съм си виновна защото се доверих на теста с клечката, а не на собствената си интуиция... Но ще повторя дано стане от втория път

    RispondiElimina
  9. Еми,
    вентилираните фурни са по-слаби.
    Няма как да не стане!
    Baci

    RispondiElimina
  10. Un zèbre qu'on peut approcher facilement et qu'on peut croquer sans culpabiliser.
    A bientôt.

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли