12 dicembre 2009

Коледни меденки

Още една идея за малки, но харесвани коледни подаръци
Ароматни и меки и след седмица, можете да ги приготвите предварително и да ги смесите с други традиционни коледни курабийки 










-350 гр. брашно
-200 гр. захар
-1/2 бакпулвер
-щипка сол
-100 гр. краве масло
-2 яйца
-50 гр. мед (2 с.л. гъст мед)
-1 ч.л. канела на прах
-1/2 ч.л. каранфил на прах

-белени бадеми или цветни пръчици за украса

Яйцата и маслото трябва да са на стайна температура.

Смесете в дълбок съд брашното, пресято с бакпулвера, захарта, щипка сол.
Прибавете маслото и меда (по-добре да е по-гъст) и объркайте всичко с дървена шпатола, докато стане на фини трохи.
Добавете подправките и 2 яйца и омесете всичко до гладко, еднородно тесто. Ако тестото е много меко (зависи от големината на яйцата и гъстотата на меда) добавете още брашно (може и до чаша, важното е да се добавя постепенно и тестото да се точи без да лепне). Оформете в продълговата форма, обвийте я в прозрачно фолио, за да не поема други миризми и я оставете 2-3 часа в хладилника да се стегне.



Извадете от хладилника и разточете между два листа хартия за фурна - ще стане много бързо и без да лепне. Кората трябва да е с височина 0,5 см. Използвайте коледни формички, за да оформите курабийките, наредете ги върху тавичка с хартия за фурна.

Украса:
Разбийте останалото яйце. Ако ще използвате бадеми, разделете ядките на две по дължината, поставете ги върху курабийките и след това нанесете с четчица яйцето, което ще послужи за "лепило" на ядката.
Ако използвате захарни пръчици - първо намажете с яйце повърхността и след това поръсете украсата - така тя няма да се отдели след изпичането.
Сложете в предварително загрята на 170°- 180°С фурна за около10-15 минути. Времето зависи от големината на избраните формички - колкото по-малки са, толкова по-бързо ще се изпече.
Съхранявайте в добре затворена метална кутия.


Nessun commento:

Posta un commento

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли