03 maggio 2014

Агнешко със спанак... че и фрикасе!

Спомням си, че като дете не обичах спанак, защото беше слизав на вкус и не съм се интересувала как се прави. В тези майски агнешки дни, обаче, ми се прияде точно агнешко със спанак. След 20-минутен телефонен разговор с моята изпитана рецепто-снабдителка леля Даниелче знам вече как се прави дроб сарма и агнешко със спанак. 
И тъй като италианските ми гости смръщиха недоверчиво вежди, когато им казах, че се сервира с кисело мляко, реших да ги залъжа и накрая направих застройка като за агнешко фрикасе. Резултатът? Облизахме тенджерата. Препоръчвам го горещо!

















около 1 кг. агнешки котлети/ребра
връзка пресен лук
връзка прясна мента/гюзум
връзка магданоз
зехтин
1/2 чаша бяло сухо вино
сол
малко брашно за подсушаване на месото

1/2 кг спанак

за застройката
2 яйца
сок от 1/2 лимон

задължителни при сервирането
склидки пресен чесън
1 бутилка отлежало червено вино - ние се спряхме на  Rosso di Montalcino, 2010

По възможност направете го в ниска и широка тенджера, покрита с капак през цялото време.
Задушете в малко зехтин ситно нарязания лук и зелениите (оставете си малко за сервирането), когато поомекнат добавете агнешкото месо леко оваляно в брашно (изтърсете излишното брашно, трябва само да подсуши месото) и когато промени цвета си добавете виното и изчакайте да изври на среден огън. Посолете и покрийте отново с капака.














Добавете гореща вода, колкото да покрие всичко, намалете и оставете да къкри на тих огън (около час или докато се свари месото). Ако се наложи добавяйте по малко гореща вода.
Накрая добавете измития спанак и изгасете огъня 5 минути след като промени цвета и обема си. Добре е да остане по-скоро рядко, за да има течност за застройката.
За застройката разбийте с вилица в купичка яйцата, добавете прецедения лимонов сок и останалите ситно нарязани магданоз и мента.
Добавете в тенджерата с агнешкото (трябва да е още горещо, но да не ври, за да не се пресекат яйцата), разбъркайте бързо, за да се получи кадифения ефект на фрикасето... и веднага на масата.















Честит Гергьовден!

3 commenti:

  1. Ха, добре си дошла! Обичам агнешки ребра. Благодаря, за споделената рецепта и кадифения вкус :)

    RispondiElimina
  2. Добре си се завърнала :) с тази апетитна агнешка рецепта.
    Щастливци са били италианските ти гости :)

    RispondiElimina
  3. E, да време беше, връщаше ви се вече...
    Благодаря ви, момичета!

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли