20 marzo 2010

Великденско фрикасе

Агнешко месо се приготвя в цяла Италия, но в Рим и на остров Сардиния се счита за "национално" ястие. Ето един вариант за приготвяне на агнешки котлети, преминали на родна почва през одобрението на здравия добруджански скептицизъм.
  



пропорции

-500 гр. крехки агнешки гърди
-1-2 с.л. зехтин
-бучка краве масло с големина на орех
-брашно за овалване
-1/2 чаша сухо бяло вино
-клонче розмарин
-сол, черен пипер

-1 яйце
-сокът на 1/2 лимон
-магданоз


Ще ви трябва широк дълбок тиган или ниска широка тенджерка, котлетите не трябва да се наслояват един върху друг.
Нарежете месото на котлети по дължината на ребрата, подсушете го съвсем леко в брашното, изтупайте излишъка - ако се образува дебел слой след това фрикасето ще има вкус на каша.
Загрейте зехтина и маслото на жив, но не прекалено силен огън.

Запържете добре котлетите първо от едната страна и след това от другата - обърнете ги само веднъж, за да се запази обвивката от брашно.
Докато запържвате добавете розмарина, за да се ароматизира мазнината.
Залейте с виното и оставете да се изпари почти изцяло все още на силен огън (трябват му 2-3 минути), намалете,  овкусете със сол и смлян на момента черен пипер.

Отстранете клончето розмарин преди да омекне прекалено и да почне да губи игличките си.

Долейте с гореща вода, колкото да се покрие месото, покрийте с капак и оставете на тих огън докато месото се свари.

От време на време го раздрусвайте или разбърквайте, така че да не загори,  ако е необходимо добавете още гореща вода. Накрая трябва да остане поне 1 см сос.

Отделно разбийте яйцето с малко сол, добавете ситно нарязания магданоз и само в последния момент преди да го използвате - прецедения лимонов сок.


Щом месото се свари, остранете от огъня, оставете няколко минути да спадне температурата и добавете застройката от яйце, лимон и магданоз. За да не се пресече яйцето, изсипете я върху месото, а не директно на дъното на тенджерата.

Раздрусайте решително, така че да се смесят сосът от печенето и застройката и да се сгъсти фрикасето.
Сервирайте веднага.


Възможни грешки: единствено накрая ако сосът е много горещ, яйцето може да се пресече или да се сгъсти прекалено много. Ако го оставите да изстине прекалено - няма да се сгъсти, но спокойно можете да върнете на съвсем слаб огън и с постоянно разбъркване да изчакате да се формира фрикасето.



Buon appetito! 



7 commenti:

  1. Прекрасно изглежда, Райна :)
    Обичам фрикасе, но с агнешко не съм опитвала!
    Слънчево и пролетно настроение!

    RispondiElimina
  2. Честита първа пролет, Райна :)

    Изглежда адски апетитно! Ето какво ще приготвя за Великден.
    Благодаря за рецептата и много усмивки :)

    RispondiElimina
  3. Аууу огладнях само от снимките! Чудесна рецепта, другата седмица чакам агънцето и веднага ще спретна едно фрикасе.
    Поздрави :)

    RispondiElimina
  4. Вкусно месно предложение, Райна!

    Свежи, също тъй вкусни и усмихнати пролетни дни :-)

    RispondiElimina
  5. Прекрасна идея за Велик ден! Сигурно е много вкусно с аромат на розмарин и лимон.
    Честита първа пролет Райна!Желая ти много усмивки и положителни емоции!

    RispondiElimina
  6. Момичета, преди всичко честита Първа пролет и на вас!

    Дани,
    надявам се да ви хареса - очаквам отзвуци!

    Федора,
    Мария,
    ако обичате агнешко, опитайте го! - става крехко и деликатно, но запазва типичния си вкус.

    Дими,
    Русанка,
    мерси много и най-топли пожелания за новия сезон!

    RispondiElimina
  7. Райна,
    чудесна идея за празника -
    изглежда много фино и апетитно!
    Нека идващата пролет те радва
    с красота и слънце,
    усмивки и много щастие, Диана

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли