В тестото се слага само брашно, вода и малко сол и още по-малко мая (10 гр. на 10 кг по думите на майстора) не се слага зехтин както в неаполската, замесва се и се оставя да втаса 6-7 часа.
После се гарнира с местни зеленчуци като цвят от тиквички (цъфналата част, от която ще се оформи тиквичката, цикория) или аншуа, каперси, моцарела или просто само с гъст сос от домати или зехтин. Пече се 10 мин в пещ или много силна фурна.
Опитахме я миналата есен на 1 малко площадче в еврейския квартал Campo de' Fiori, където ни упътиха познати от Рим и където се върнахме и на другия ден - беше винаги пълно.
Направих я вкъщи продълговата, но тестото замесих с малко повече мая.
Публикувам я днес, когато цял ден гледам предаванията от Рим за Карол Войтила.
Райна, гледам че в Рим е прекрасен ден :)
RispondiEliminaА папата заслужи да бъде обявен за блажен!
Прекрасна е пицата !
Поздрави!
Мерси, Дани!
RispondiEliminaи вкусна!
Ммм, прекрасна пица и то директно от Рим:)
RispondiEliminaДавно хотела сделать настоящую итальянскую пиццу!!!
RispondiEliminaОля, пожалуйста!
RispondiElimina