01 maggio 2011

Пица по римски

Много тънка и за разлика от неаполската - правоъгълна.

В тестото се слага само брашно, вода и малко сол и още по-малко мая (10 гр. на 10 кг по думите на майстора) не се слага зехтин както в неаполската, замесва се и се оставя да втаса 6-7 часа.

После се гарнира с местни зеленчуци като цвят от тиквички (цъфналата част, от която ще се оформи тиквичката, цикория) или аншуа, каперси, моцарела или просто само с гъст сос от домати или зехтин. Пече се 10 мин в пещ или много силна фурна.

Опитахме я миналата есен на 1 малко площадче в еврейския квартал Campo de' Fiori, където ни упътиха познати от Рим и където се върнахме и на другия ден - беше винаги пълно.

Направих я вкъщи продълговата, но тестото замесих с малко повече мая.

Публикувам я днес, когато цял ден гледам предаванията от Рим за Карол Войтила. 


5 commenti:

  1. Райна, гледам че в Рим е прекрасен ден :)
    А папата заслужи да бъде обявен за блажен!
    Прекрасна е пицата !
    Поздрави!

    RispondiElimina
  2. Мерси, Дани!
    и вкусна!

    RispondiElimina
  3. Ммм, прекрасна пица и то директно от Рим:)

    RispondiElimina
  4. Давно хотела сделать настоящую итальянскую пиццу!!!

    RispondiElimina
  5. Оля, пожалуйста!

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли