Тези соленки са вариант на стара домашна рецепта на баба, в която се слагаше кис. мляко и сода бикарбонат. Тук тестото се замесва с настърган кашкавал и бакпулвер. Чудесни за РД и аперитиви
250 гр. бяло брашно (или 200 гр. бяло брашно и 50 гр. фино мляно царевично)
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
150 гр. меко краве масло
180 гр. настърган кашкавал
2 жълтъка
около 100 мл течна сметана (или прясно мляко)
Объркват се сухите съставки, добавя се маслото, кашкавалът, жълтъците и накрая прясното мляко. Не се меси дълго, само колкото да се получи хомогенна смес.
Тестото се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилника да се втвърди (поне 2-3 часа, най-добре от днес за утре).
Разточва се дебела кора (около 1 пръст), намазва се с разбито яйце, реже се на кубчета, гарнира се с ядки, парченца аншуа и капери.
Там, където има ядки, се минава с яйце повторно, така че да залепнат за тестото.
Нареждат се на разстояние в тава, покрита с хартия за печене, пекат се в предварително загрята на 200°C фурна за около 8-10 мин.
Снимките не са от най-добрите, но соленките си заслужават да бъдат опитани.
Благодаря за почерпката, Райна! Лесни и красиви :) точно за мен :))
RispondiEliminaза теб са специално, нали съм ти обещала рецепта за кръщенето! - една сладка и една солена трябва да намерим
RispondiEliminaИзглеждат страхотно! Задължетелно ще трябва да ги пробвам! :)
RispondiEliminaКУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ
Здравей, Райна!
RispondiEliminaСтрахотни рецепти има при теб. Номинирам те за Liebster Blog Award, като отговориш на моите 10 въпроса. http://havefunwithfood.blogspot.com/2013/08/liebster-blog-award.html Ще се радвам да се включиш! :) Поздрави!