08 dicembre 2009

Сладко от круши и шоколад

-1 кг. зрели, здрави круши
-500-600 гр. захар (зависи от сладостта на плодовете и вашия вкус)
-сокът на 1/2 лимон
-сокът и настърганата кора на 1 портокал
-250 гр. качествен черен шоколад


От предната вечер:

обелете с картофобелачка крушите, нарежете ги на малки кубчета или по дължината така, че да се запази специфичната удължена форма на крушата. Сложете ги в нераждаем съд заедно със захарта, сокът на цитросовите плодове и настърганата портокалова кора (само оранжевата част, бялата нагарча). Загрейте на тих огън и след като заври варете 5 минути. Махнете от котлона и добавете надробения на квадратчета шоколад като разбърквате докато се разтопи изцяло. Оставете го да изстине, покрийте го с прозрачно фолио, за да не поема други миризми и го оставете в хладилника за 1 нощ.


На следващия ден:

Загрейте сместта на тих огън и след като заври варете около 40 минути като разбърквате често с дървена лъжица. Извадете в купичка част от целите парченца круши и ги оставете настрани. Смелете с кухненския пасатор останалата в тенджерата смес - внимавайте в началото, защото горещият шоколад е все още рядък и може да пръска. Смлените круши ще придадат плъстност на мармалада, продължавайте да бъркате, за да не загори. Върнете целите парченца круши и продължете още 10 минути. Дори да ви изглежда още рядък, имайте предвид, че мармаладът ще се сгъсти след като шоколадът изстине.

Стерилизирайте по един от двата начина:
  1. Измитите и добре изсушени бурканчета се пълнят с поизстиналия мармалад, затварят се и се обвиват с кухненска кърпа или вестник. Слагат се в голям съд със студена вода, която да ги покрива поне 5 см. и се заваряват 35 минути (след като водата заври). Оставете ги да изстинат и чак тогава ги извадете.
  2. Загрейте фурната на 100°С и затоплете измитите и добре изсушени бурканчета и капачки. Извадете ги с кухненска ръкавица и ги напълнете с още горещия мармалад. Затворете добре, обърнете с капачката надолу и ги оставете така докато изстинат - така сами ще се вакуумират.
Аз лично стерилизирах по първия начин Сладкото от ябълки, стафиди и кедрови ядки, а по втория Сладкото от круши и шоколад.

Намерението ми е да направя и Сладко от райски ябълки и коняк и да ги използвам за Коледни подаръци.




А това е сладкиша, който можете да направите със Сладкото от ябълки, стафиди и кедрови ядки.

2 commenti:

  1. E, тази комбинация е неустоима, Райна!

    Много ще да е вкусничко.. :-)

    Поздрави и :-)

    RispondiElimina
  2. Хе-хе, Дими,
    вчера отворих последното бурканче, бях го позабравила и останах приятно изненадана от резултата -
    определено ще го правя пак.
    Лека седмица!

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли