09 dicembre 2009

Коледни курабийки със "стъклени" прозорчета

100 гр. разтопено краве масло
2 яйца
130 гр. захар
1 ванилия
320 гр. бяло брашно + 50 гр. за месене
1 ч. л. бакпулвер
твърди бонбони с различен цвят


Разбийте с миксер маслото и захарта, добавете яйцата и ванилията. Прибавете брашното, пресято с бакпулвера. Използвайте първо миксера, после изгладете тестото с ръце, ако лепне добавете още 20-50 гр. брашно. Оформете го като продълговато хлебче и го оставете да се втвърди в хладилника поне 1-2 часа. През това време подгответе "материала" за прозорчетата - счукайте бонбоните на прах (обвийте ги в няколко слоя кухненска хартия и ги счукайте на кухненската дъска с металното чукче за пържоли).
Извадете тестото, разточете го между два листа леко набрашнена хартия за фурна - ще стане много бързо и без да лепне. Тестото трябва да се разточи с височина 0,5 см. Използвайте сравнително големи коледни формички, за да оформите курабийките. В средата или в горния край на всяка курабийка направете отвор с по-малка формичка. Наредете ги на покрита с хартия за фурна тавичка на разстояние 2-3 см. Запълнете отвора с прах от счуканите бонбони. Запълнете ги добре, при печенето захарния прах ще се разтопи и ще оформи разноцветните "прозорчета" на вашите коледни курабийки.



Печете в предварително загрята фурна - 170°C, около 12 минути.
Извадете курабийките докато са още съвсем светли и ги оставете да изстинат в тавичката. Това е много важно, за да се втвърдят отново бонбоните и да не се счупят прозорчетата. Съхранявайте в добре затворена метална кутия.


Играчки за елхата: ако искате да ги използвате като украса за елхата, преди да ги сложите във фурната, направете малка дупчица с кибритена или клечка за зъби .





Nessun commento:

Posta un commento

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли