Prosciutto e melone
Не знам дали това може да се определи като рецепта, но е един от класическите обяди в Италия през лятото. Разхлажда, лесно е за приготвяне и храносмилане, същевременно богато на калории.
пъпеш
нарязан на тънки филийки сушен свински бут
... и добър апетит!
Сушената шунка (Prosciutto crudo или както можете да го срещнете в съкратения вариант само Crudo) е с голяма традиция в Италия. Продава се предимно нарязана на съвсем тънки филийки направо от големите сушени свински бутове.
В началото на бута парчетата са по-големи, към края (наречен още "панделка", защото от тази страна се вързва и закача на куката за сушене), филийките стават много малки и с решителен аромат.
Ето няколко снимки от последното кулинарно изложение в Торино на щанда на известната марка "Сан Даниеле".
Освен тази комбинация, много разпространена е и другата - на смокини с шунка. Тези рецепти се раждат като предястия с летните и есенните плодове, но подобно на Салата Капрезе с домати и моцалера, са се наложили като добро решения за основен обяд през летните жеги.
Любопитството води към нови открития! - Опитайте!
Чувала съм, че и в Испания си хапват пъпеш с шунка и било много вкусно. май ще опитам и аз.
RispondiEliminaVili,
RispondiEliminaи на тях им звучи понякога странно диня със сирене или грозде със сирене, но за нас си е съвсем нормално - така, че давай!
На мен ми харесва пъпеш със сушена шунка :-)
E, не :))) При вида на тази гледка от надвиснали бутове, съвсем ми прималя от глад!
RispondiEliminaНе съм пробвала досега такава комбинация, макар и да съм я срещала. Ще се престраша все пак :)
Смокините вече май са на изчеване, но пъпеши все още има.
Усмихнат ден, Райна :)
И аз харесвам пъпеш с шунка, дори хапвам и с яйце за закуска :)
RispondiEliminaDavaj Fedi, nai-mnogo da ne ti haresa! (no ne viarvam)
RispondiEliminaKate,
a s jaize e nove za men!