Измесете на ръка или с машина за хляб:
520 гр. пресято брашно 0 (или 55)
60 гр. захар
50 гр. размекнато краве масло
7 гр. (1 ч.л.) сол
300 мл. хладко прясно мляко
25 гр. прясна мая (или 1 пакетче от 7 гр. суха мая за хляб)
Покрийте и оставете да втаса, докато удвои обема си (поне 1.30-2ч).
Разделете на топчета от по 30 гр всяко (излизат около 26-27).
Отделете 2 за украса.
Останалите оформете грозда върху покрита с хартия за печене тава - 1во 1 по-голям триъгълник, след това един по-малък.
С едната заделена топка офорчете дръжката на чепката.
Измесете с още малко брашно до твърдо тесто последната топка, разточете я и офорчете листа и филизите на грозда.
С четчица и прясно мляко навлажнете леко грозда, покрийте го и оставете да втаса още окол 30 минути.
Намажете го с разбит жълтък и сложете да се пече в предварително загрята фурна първо на 200°С за 5 мин, след което намалете на 180°C за още 20-25 мин.
Spennellate con uovo sbattuto e infornate
Извадете изпечения грозд, намажете го леко с краве масло, завийте го с чиста кърпа и го оставете да почине 10 минути
Същите мани-питки могат да се изпекат и разделени една от друга, идеални са за солени мезета, обикновено в Италия се пълнят с филийки салам или топени сирена и се сервират с аперитива.
"Възможните майки" на бълг. и на итал. на витрината на миланската книжарница Trovalibri, където се състоя представянето |
Райна, радвам се на представянето на книгата в Италия :)
RispondiEliminaА идеята е страхотна!
Ще опитам сигурно на питки, на всяка цена!
Чудих се как е оформена. Много е интересна, различна, ароматна и пухкава :) Поздрави и успех!
RispondiEliminaИзглежда невероятно- като един прекрасен вкусен грозд! Чудесна идея! Благодаря!
RispondiEliminaРайче, весели празници!
RispondiEliminaС пожелание за здраве, любов и много детски усмивки :)
Честита Баба Марта :))
RispondiEliminaС пожелания за много здраве и щастие!
Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!
RispondiEliminaЧестит прлазник , 3-ти март !
RispondiElimina