04 gennaio 2010

Избор на мерки

Избор на мерки
Въпреки, че по традиция в българската домашна кухня се използват мерки като чаени и кафени чаши, бурканче кисело мляко, супени и чаени лъжици, съзнателно избрах да пиша рецептите в грамове и милилитри. Това се налага, за да са възможно по-точни пропорциите, особено когато става въпрос за непозната кухня. В Италия кафето се сервира по друг начин, пие се повече капучино и чаят е почти непознат. Киселото мляко почти не се използва като съставка в кухнята, най-много да се опита готово с плодове. Така, че много от мерките с които сме свикнали отпадат. Италианците пък мерят ориза на шепи за ризото, спагетите на сноп между пръстите и т.н. - мерки, с които ние не сме свикнали и не могат да бъдат обективни.
Опитайте с кухненска везничка и ще се уверите, че няма разлика и се свиква бързо. Освен това все повече продукти, които се купуват в супермаркета са претеглени или имат допълнителни разделения за количество.









Или използвайте малки хитрости - ако купите пакетче краве масло от 250 гр. преди да започнете да го използвате отбележете с нож 5 равни части - така ще имате 5 порции по 50 грама и няма да ви се налага да го теглите.
Същото може да направите с кубче прясна мая и ред други продукти.

2 commenti:

  1. Райна, това е наистина един много полезен пост! Аз много отдавна се опитвам да убедя моята майка, че когато се пишат мерки, трябва да се използва някоя масова единица, а не например " брашно колкото поеме" :-))))

    Разбрах, че търсиш рецепта за баница с точени кори, ако имаш желание погледни в блога ми имам бюрек с точени кори, принципа е същия.
    Весела нова година ти желая!

    RispondiElimina
  2. O, мерси много, ей сега ще погледна!
    Успешна година и на теб!

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли