08 gennaio 2010

Равиоли с постен пълнеж - спанак и извара


Ravioli di ricotta e spinaci
Равиолите спадат към т.нар. "прясна" паста. За разлика от спагети, макарони и др. "сухи" макаронени изделия, които се правят от вода и брашно, в приготвянето на тестото им се прибавя и яйце. Разнообразието на постни и месни плънки определя избора на соса и помага те никога да не омръзнат. Подобно на българските кори за баница, вече почти никой не ги прави вкъщи -  купуват се готови и "майсторлъкът" се ограничава в избора и приготвянето на подходящ сос. Въпреки всичко няколко класически рецепти си остават неизменни.

за 2-3 порции

250 гр. готови равиоли с пълнеж от спанак и извара
30-40 гр. краве масло
30-40 гр. пармезан
3-4 с.л. прясно мляко
склидка чесън
3-4 листа салвия (по възможност прясна)

сол (1,5 ч.л. едра сол или 1 ч.л. готварска) за варенето


Варене
Както за всички макаронени изделия изберете голяма широка тенджера, предвидете 1 л. вода за всеки 100 гр. паста (водата трябва да е обилна, с цел нишестето, което се отделя при варенето да не се концентрира и да не залепнат макароните, спагетите или равиолите).
Добавете солта, стоплете водата до завиране. Прибавете равиолите като използвате решетъчна лъжица, за да не се изпръскате с вряща вода. Засилете огъня, докато водата заври отново и го намалете, за да не се напръскат равиолите и пълнежа да излезе. Варенето на пресните равиоли е много по-кратко от това, на спагетите - обикновенно 3-5 минути след завирането на водата. Следвайте указанията на опаковката, ако се съмнявате разделете 1 равиол и ако е мек и в средата на кората няма следа от брашно, те са готови.

Гарниране
Гарнирайте и сервирайте веднага, още горещи. Големите готвачи препоръчват дори и чиниите да са топли (достатъчно е да ги държите близо до котлона), за да се избегне контраста в температурата.





В отделен съд сложете маслото и го разтопете на среден огън, добавете нарязаната на тънки филийки склидка чесън, измитата и подсушена салвия и ги запържете 2-3 минути - не трябва да променят цвета си, а само да омекнат.  Преди маслото да започне да цвърчи, добавете няколко лъжици прясно мляко, за да се удължи соса. С решетъчна лъжица извадете равиолите от водата и ги добавете към соса. Не ги изцеждайте прекалено, останалата по тях вода ще се поеме от соса. Отстранете от огъня и поръсете обилно с прясно настърган пармезан.
Разбъркайте съвсем леко. Ако сосът е останал по-течен, преди да сервирате, поръсете празната чиния с настърган пармезан - той ще поеме влажността и ще придаде приятен вкус на равиолите.

Buon appetito!

Nessun commento:

Posta un commento

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли