Може да се замрази и да се използва, когато ви е нужен.
Лесен е... както се оказа след 2-3 пробвани рецепти, последно правя тази от курса по сладкарство и съм много доволна.
Двете необходими изисквания са миксер и регулираща се печка.5 средни яйца (на стайна температура)
150 гр. захар
150 гр. брашно (или 100 гр. брашно+ 50 гр. нишесте)
1 ванилия
настърганата кора на 1 лимон.
щипка сол (много малко)
форма с диаметър 24 или 28 см.
Пресейте брашното и ванилията и ги оставете на страна.
Разбийте яйцата със захарта и аромите. Трябва да изпълнят купата на миксера с пухкава гладка смес - необходими са ви около 15 минути.
Можете да затоплите леко сместта на водна баня (не трябва да пари на пръста) - яйцата се разбиват по-добре ако са топли.
Когато яйчната смес изпълни добре купата на миксера, изключете го и добавете малко по малко брашното като разбърквате леко с дървена лъжица.
Не трябва да се разбива, а съвсем леко да се смесят яйцата и брашното, за да се получи хемогенна смес.
Изсипва се в предватилено намаслена и набрашнена тортена форма (по-удобна е с отделящо се дъно). Става и в продълговати форми.
Сместта не трябва да се тръска, а леко да се заглади с гърба на лъжицата.
Изпечете в предварително загрята на 175°C за около 45 минути.
Фурната не трябва да се отваря по време на печенето.
Пандишпанът няма набухватели, за да се вдигне разчита само на въздуха, който е влязъл в сместта при разбиването на яйцата. С горещината на фурната този въздух увеличава обева си и сместта се повдига и става мека, лека и въздушна.
Може да се отвори само към края на печенето, за да се провери с клечка за зъби готовността.
Извадете от фурната, оставета да почине 5 мин. и го обърнете да изстине върху решетката.
Реже се на 2 или 3 блата само, когато е напълно изстинал - по-добре на следващия ден. Ето и още няколко торти, направени със същия пандишпан:
Торта за 1-во причастие
За рожден ден
Тази рецепта е за моята приятелка Мартеница!
Nessun commento:
Posta un commento
Благодаря ви за коментарите.