1 пандишпан - готов блат за торти или по тази рецепта
за сиропирането:
250 мл. вода
125 гр. захар
лимонова или портокалова кора (обелена с картофобелачката на дълги корички)
ванилия
2-3 с.л. течни ароми по избор - мента, ванилия, шоколад
2-3 зърна карамфил или канела (по желание)
за крема:
500 гр. Нутела
250 гр. маскарпоне
пълнеж (по желание)
лешници или захаросани портокалови корички
за украсата:
125 гр. бял шоколад
или
шепа лешници
За сиропа смесете вода и захар в пропорция 2:1, добавете лимоновата кора и аромите и оставете да заври на тих огън за 2-3 минути. Изключете и захлюпете сиропа, оставете го да изстине напълно и го прецедете.
Ако правите вие пандишпана оставете го да изстине на скаричката. Най-добре да отпочине до другия ден и тогава да го разрежете на блатове, за да не се троши много.
Разрежете го на 2 или 3 хоризонтални блата.
Смесете продуктите за крема (Нутела и маскарпоне) и ги разбъркайте добре с дървената лъжица, докато се получи еднородна смес. Само Нутела не може да се използва, защото е много гъста. Маскарпоне се слага, за да омекне крема и да може да се резнесе по-лесно. Не се добавя захар, защото Нутелата е много сладка.
Разделете сиропа на 2 или 3 части според броя на блатовете.
Разделете крема на 2 или 3 части според броя на блатовете.Предвидете малко повече крем за последния блат, защото трябва да покрие и стените на тортата.
Ако не ги разделите рискувате да сложите много в началото и да останете без продукти за последния блат - както се случи на мен и трябваше да сложа и 1 пласт само с маскарпоне, подсладено с кондензирано мляко.
Сиропирайте първия блат. Най-лесно е като допрете гърба на лъжицата върху блата и леко я разклатите, колкото да се намокри повърхността.
Гарнирайте с крем, поръсете нарязаните лешници или корички за пълнежа.
Продължете с нов блат, крем, пълнеж докато свършат.
"Срешете" крема с гребенче за пластелин или вилица, за да стане на вълни.
Най-добре е тортата да се сглоби от днес за утре, за да може да попие добре сиропа и крема.
За украсата
Идеята взаимствах от блога на Sweet Kingdom.
Разтопете шоколада на водна баня и го оформете както е показано в нейния блог.
Оставете да изсъхне една нощ.
Или украсете отстрани с натрошени лешници.
За надписите
Сложете от разтопения бял шоколад във фунийка от хартия за печене и пробвайте първо на лист хартия, а после върху самата торта.
Хайде, Мартеничке, почвай тортата, имаш време!
Чудесна торта, Райна!
RispondiEliminaТочно за детски рожден ден!
Украсата с бял шоколад е много оригинална!
Поздрави!
Прекрасно шоколадово изкушение!
RispondiEliminaБлагодаря за споменатият линк към моя блог! :-)
Усмихната неделя :-)
Благодаря ви, момичета,
RispondiEliminaсега чакам да видя как е станала за моята кръщелница