Saturday, February 19, 2011

Торта с Нутела за детски рожден ден

След бързата торта за подарък, ето и една неангажираща, но ефектна детска торта. Можете да приготвите всичко на етапи и да ви остане само сглобяването в последния момент или да използвате готов блат и украса. Аз предпочитам домашната изработка и - признавам си- понякога правя пандишпан или маслено тесто и ги замразявам "да има". 

1 пандишпан - готов блат за торти или по тази рецепта

за сиропирането:
250 мл. вода
125 гр. захар
лимонова или портокалова кора (обелена с картофобелачката на дълги корички)
ванилия
2-3 с.л. течни ароми по избор - мента, ванилия, шоколад
2-3 зърна карамфил или канела (по желание)

за крема:
500 гр. Нутела
250 гр. маскарпоне

пълнеж (по желание)
лешници или захаросани портокалови корички

за украсата:
125 гр. бял шоколад
или
шепа лешници

За сиропа смесете вода и захар в пропорция 2:1, добавете лимоновата кора и аромите и оставете да заври на тих огън за 2-3 минути. Изключете и захлюпете сиропа, оставете го да изстине напълно и го прецедете.

Ако правите вие пандишпана оставете го да изстине на скаричката. Най-добре да отпочине до другия ден и тогава да го разрежете на блатове, за да не се троши много.
Разрежете го на 2 или 3 хоризонтални блата.

Смесете продуктите за крема (Нутела и маскарпоне) и ги разбъркайте добре с дървената лъжица, докато се получи еднородна смес. Само Нутела не може да се използва, защото е много гъста. Маскарпоне се слага, за да омекне крема и да може да се резнесе по-лесно. Не се добавя захар, защото Нутелата е много сладка. 

Сглобяване:
Разделете сиропа на 2 или 3 части според броя на блатовете.
Разделете крема на 2 или 3 части според броя на блатовете.Предвидете малко повече крем за последния блат, защото трябва да покрие и стените на тортата.
Ако не ги разделите рискувате да сложите много в началото и да останете без продукти за последния блат - както се случи на мен и трябваше да сложа и 1 пласт само с маскарпоне, подсладено с кондензирано мляко.


Сиропирайте първия блат. Най-лесно е като допрете гърба на лъжицата върху блата и леко я разклатите, колкото да се намокри повърхността.
Гарнирайте с крем, поръсете нарязаните лешници или корички за пълнежа.
Продължете с нов блат, крем, пълнеж докато свършат.
"Срешете" крема с гребенче за пластелин или вилица, за да стане на вълни.
Най-добре е тортата да се сглоби от днес за утре, за да може да попие добре сиропа и крема.

За украсата
Идеята взаимствах от блога на Sweet Kingdom.
Разтопете шоколада на водна баня и го оформете както е показано в нейния блог.
Оставете да изсъхне една нощ.
Или украсете отстрани с натрошени лешници.

За надписите
Сложете от разтопения бял шоколад във фунийка от хартия за печене и пробвайте първо на лист хартия, а после върху самата торта.

Хайде, Мартеничке, почвай тортата, имаш време!





3 comments:

  1. Чудесна торта, Райна!
    Точно за детски рожден ден!
    Украсата с бял шоколад е много оригинална!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Прекрасно шоколадово изкушение!
    Благодаря за споменатият линк към моя блог! :-)

    Усмихната неделя :-)

    ReplyDelete
  3. Благодаря ви, момичета,
    сега чакам да видя как е станала за моята кръщелница

    ReplyDelete

Благодаря ви за коментарите,
ако не ви отговоря е само, защото имам проблем с настройките и от известно време не успявам да коментирам собствения си блог!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли