Св. Амвросий като епископ на Медиоланум съкратил времето за празнуване и до днес продължава средновековната традиция Карнавалът да завършва по-късно спрямо другите италиански градове.
200 гр. захар
150 гр. разтопен маргарин (аз използвах кр. масло)
1/2 л. прясно мляко
настърганата кора на 1 лимоноколо 800 гр. пресято брашно
15 гр. прясна мая
1 ванилия
3-4 с.л. ракия
пудра захар
Стафидите се накисват в ракията и се оставят да се отпуснат.
Маята се ратваря в леко затопленото прясно мляко.
Замесва се меко тесто и се оставя да втаса добре.
Ако месите на ръка разбийте с миксер яйцата със захарта. Добавете разтопената мазнина, стафидите (изцедени от ракията, но я запазете), млякото с маята, лимоновата кора и брашното с ванилията. Ракията се слага накрая. Измесете добре и оставете да втаса.
Аз използвах машина за хляб с дълга програма на втасване. Тестото всъщност се доближава много до кузуначеното и се нуждае от малко по-дълго втасване.
С намазнени ръце се късат топчета колкото голям орех и се пържат в обилна мазнина (олиото не трябва да е нито много силно, за да не изгорят отвърте, нито слабо).
Поничките трябва да са изцяло потопени в мазнина, за да бухнат и да се изпържат равномерно.
Изваждат се върху хартия, за да поеме излишната мазнина, след което се нареждат в отделен поднос и се поръсват с пудра захар.
Друг вариант на венецианските понички - със стафиди и кедрови ядки, но без яйца и прясно мляко изпробвах тук.
Ще ме извините за тази рецепта, но постите в Милано започват в петък!
Олелеее каква прелест са тези понички и какво изкушение!
RispondiEliminaМного хубава рецепта!
Поздрав от мен и пожелание за хубав утрешен ден и спокоен, уютен уикенд!
хайде, да са ти сладки, Лети!
RispondiElimina