01 febbraio 2011

Алпийски котлети

Не знам дали това е точното име на рецептата, но ги правя зимата или на планина, по възможност с домашно говеждо. Ето последните, които изчезнаха за нула време. Ммм, бяха невероятни.

необходими са ви:
шарени говежди котлети (крехки още при рязането, височина около 2 см, около 200-250 гр. единия) - големи са, стават и за двама души, но в планината стигат само за един човек
нагорещен тефлонов тиган
клонче пресен розмарин
сол
черен пипер
в краен случай и малко зехтин

Нагорещете много добре незалепващия тиган (когато сложите котлета трябва да зацвърчи).
Сложете котлета и розмарина, изпечете около 3-4 минути, обърнете и изпечете още 3-4 минути и от другата страна. Обръща се само веднъж, иначе се отпуска и става като задушен.
Ако месото е нашарено със собствената си мазнина, няма нужда да се добавя друга. Част от нея веднага се разтопява и котлета се изпича в собствената си мазнина.
Ако е с по-малко мазнина, можете да сложите няколко капки зехтин в тигана преди да сложите котлета или накрая след изпичането  - да го гарнирате съвсем леко със суров зехтин.
Ако месото е хубаво (домашно, от ферма) няма нужда от никаква допълнителна мазнина.

Подправя се със сол и пипер на края и веднага се маха от огъня.
Няма нужда от нищо друго.
Buon appetito!

2 commenti:

  1. Ммм, изглежда много апетитно!

    Радвам се, че те виждам отново в кухнята :)))

    RispondiElimina
  2. да, Феди,
    не може само на сухари, реших малко да сготвя
    :-)

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли