1 пиле (около 1 кг)
2-3 с.л. зехтин
сол, пипер
1 с.л. сухи провансалски подправки на прах (мащерка, розмарин, градински чай, босилек, копър, мента)
1 с.л. настърган пармезан
2 с.л. галета
Обелете картофите и ги нарежете на едро. Сложете ги заедно в подходящ съд (така, че да са на 1 ред), овкусете със сол, зехтин и провансалските подправки.
Разбъркайте добре с маринатата, покрийте с прозрачно фолио (за да не поема други миризми) и оставете в хладилника поне за час.
Загрейте фурната на 190°C.
Покрийте дъното и стените на малка тавичка с хартия за печене (пилето и картофите трябва да са плътно едни до други, но да останат на 1 ред). Добавете маринатата и поръсете повърхността със сместта от галета и пармезан.
Предвидете около 1 час- 1,10 ч. за изпичането. Фурната не е много силна и почти през цялото време коричката остава бяла, само последните 10 минути се променя и придобива характерния си златист вид.
Опитайте! Buon appetito!
Райна,
RispondiEliminaмного вкусно изглежда!
С аромат на различни подправки!
Страхотна рецепта!
Поздрави и хубав ден!
Райна,
RispondiEliminaмного апетитно и ароматно предложение!
Благодаря за тази рецепта,
поздрав и усмивки, Диана
Райна, сигурно е много вкусно,
RispondiEliminaтолкова апетитно изглежда!
Сърдечни поздрави и усмивки!
Много е изкушаващо това пиле с картофи. Подправките и начина на печене много ми допадат. Още днес ще го пробвам, а ти прескочи при мен за една награда :)Слънчев и усмихнат!
RispondiEliminaUne recette délicieuse.
RispondiEliminaBRAVO!!!
Русанка, Дани,
RispondiEliminaтова пиле беше вкусно както изглежда :-), вече го правя няколко пъти.
Диди,
опитай го (това е твоя девиз!)
Кате,
чакам - ти си моя официален дегустатор :-)
Nadji,
mercì beaucoup! I'm glad ypu like it!
Веднага я направих, много ни хареса. Вкусно и ароматно! Нямах градински чай и мента, но за сметка на това си имам пресен розмарин (отглеждам си на терасата) Ще я правя и друг път :)
RispondiEliminaнали, Кате? - и аз така!
RispondiEliminaмисля, че съотношението "лесно-вкусно" при това пиле е с невероятно висок процент