12 maggio 2010

Пиле с картофи в отворена кесия

Тази рецепта ме изненада с начина на печене и това, че пилето и картофите стават крехки вътре и с приятна запечена коричка отвън. Много лесно за приготвяне, успехът му се дължи на това, че се пече върху кесия, а отгоре е поръсено с галета и пармезан - по този начин соковете не изтичат и всичко остава много крехко.


1 пиле (около 1 кг) 
600 гр. картофи
2-3 с.л. зехтин
сол, пипер
1 с.л. сухи провансалски подправки на прах (мащерка, розмарин, градински чай, босилек, копър, мента)

1 с.л. настърган пармезан
2 с.л. галета

Измийте и подсушете пилето, разделете го на големи порции (1 пиле на 8 части).
Обелете картофите и ги нарежете на едро. Сложете ги заедно в подходящ съд (така, че да са на 1 ред), овкусете със сол, зехтин и провансалските подправки.
Разбъркайте добре с маринатата, покрийте с прозрачно фолио (за да не поема други миризми) и оставете в хладилника поне за час.

Загрейте фурната на 190°C.
Покрийте дъното и стените на малка тавичка с хартия за печене  (пилето и картофите трябва да са плътно едни до други, но да останат на 1 ред). Добавете маринатата и поръсете повърхността със сместта от галета и пармезан.
Предвидете около 1 час- 1,10 ч.  за изпичането. Фурната не е много силна и почти през цялото време коричката остава бяла, само последните 10 минути се променя и придобива характерния си златист вид.

Опитайте!  Buon appetito!

8 commenti:

  1. Райна,
    много вкусно изглежда!
    С аромат на различни подправки!
    Страхотна рецепта!
    Поздрави и хубав ден!

    RispondiElimina
  2. Райна,
    много апетитно и ароматно предложение!
    Благодаря за тази рецепта,
    поздрав и усмивки, Диана

    RispondiElimina
  3. Райна, сигурно е много вкусно,
    толкова апетитно изглежда!
    Сърдечни поздрави и усмивки!

    RispondiElimina
  4. Много е изкушаващо това пиле с картофи. Подправките и начина на печене много ми допадат. Още днес ще го пробвам, а ти прескочи при мен за една награда :)Слънчев и усмихнат!

    RispondiElimina
  5. Une recette délicieuse.
    BRAVO!!!

    RispondiElimina
  6. Русанка, Дани,
    това пиле беше вкусно както изглежда :-), вече го правя няколко пъти.

    Диди,
    опитай го (това е твоя девиз!)

    Кате,
    чакам - ти си моя официален дегустатор :-)

    Nadji,
    mercì beaucoup! I'm glad ypu like it!

    RispondiElimina
  7. Веднага я направих, много ни хареса. Вкусно и ароматно! Нямах градински чай и мента, но за сметка на това си имам пресен розмарин (отглеждам си на терасата) Ще я правя и друг път :)

    RispondiElimina
  8. нали, Кате? - и аз така!
    мисля, че съотношението "лесно-вкусно" при това пиле е с невероятно висок процент

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли