за 2 литра бульон
1 глава лук
1-2 стебла от прясна целина (бялата част без листата)
2-3 моркова
други сезонни зеленчуци с неутрален вкус и цвят (не на картофи, които сгъстяват; не на зеле, което има силен типичен аромат; да на стебла/дръжки от магданоз, бялата част на праз и пресен лук, резене, обелени тиквички, белгийска салата, и т.н.) в равномерни пропорции.
едра сол
3-5 зърна черен/бял пипер
1/2 дафинов лист
Изчистете и измийте зеленчуците, цепнете морковите и лука, оставете останалите зеленчуци на големи парчета. Залейте със студена вода, добавете 1-2 ч.л. сол (не прекалявайте със солта, защото в зависимост от това какво ще приготвяте, останалите съставки може да са вече солени). Покрийте и оставете да заври на бавен огън, оставете да къкри около час (докато зеленчуците потънат на дъното на тенджерата).
Охладете, прецедете и използвайте веднага или налейте във форми за лед и замразете.
Така можете да ползвате количеството, което ви е необходимо без да размразявате целия бульон.
Райна,
RispondiEliminaедна чудесна идея и хубава рецепта.
Благодаря, имаш награди при мен, Диана
Мерси много, Диди,
RispondiEliminaнепременно ще мина да си я взема!
Лека седмица
Когато дойде сезонът на целината ще се запася и замразя, и да знаеш ти ще си виновна за това. Все още не мога да намеря читава по магазините. Този бульон може и да се ползва като лек, за махмурлук :D :D ;)
RispondiElimina... обаче Кате,
RispondiEliminaимай предвид, че българската целина е с по-силен вкус и по-малко отива, така, че може само половин фризер да заредиш :-)
Правя същите "леени бульончета, но не изхвърлям зеленчуците, а ги пасирам с водичката-стават страхотни! Педполагам, че въпросът ми е доста лаишки, но ще ми обясните ли какви са предимствата, ако замразя само чистия бульон (може би е по-силен вкуса?)
RispondiEliminaБлагодаря за страхотния блог:)
Гери,
RispondiEliminaизползва се само бистрата част, за да не се промени вкуса и пропорциите на това, което се приготвя впоследствие. Целта на този бульон е да се използва като водата, но ароматизирана. Зеленчуците могат да се добавят ако правиш например крем-супа или по твоя преценка. Но ако трябва да добавиш 2-3 лъжици към сос за спагети, ако е пюре променя крайния резултат.
Благодарности за комплиментите!