През далечната 1881 година излиза в Италия едно томче на Пелегрино Артузи "Науката в кухнята или изкуството на доброто хранене - практически домашни съвети".
Тази книга има огромен успех и над сто издания, с времето става основа на големите италиански готварски книги.
Артузи е роден в областта Емилия Романя и прекарва по-голяма част от живота си в Тоскана - две от най-изкусните кулинарни области на Ботуша.
Артузи събира и описва много подробно рецепти от своите пътувания из цяла Италия, обясненията му са много точни и последователни.
С времето някои от рецептите, обаче, стават неизпълними.
След Втората световна война излиза най-пълната готварска книга "Сребърната лъжица" -"Cucchiaio d'Argento", която се базира на Артузи, но е много по-богата и изчерпателна. В нея са отразени всички италиански рецепти, като в началото на всеки раздел се описват техниките на готвене на даден вид зеленчук, месо или паста: 1170 страници и 10 издания от 1950 година до днес.
Другата голяма група авторитети са големите съвременни готвачи със световна известност като Гуалтиеро Маркези, Аймо и Надя, Крако или старите гастрономически магазини със завидна кухня.
Що се отнася до основните рецепти от италианската кухня, които публикувам тук - винаги са сверени с "Cucchiaio d'Argento".
Що се отнася до превода на термините - сверявам с Нацко Сотиров - главният готвач на цар Борис III, който се е учил да готви от френски и италиански готвачи и чиято книга с италианска и българска национална кухня ви препоръчвам горещо.
brava! сверени с най-добрите! дай това с броколите и на български, че ме мързи да го правя на италиански :)а снимките с децата (на Ману?) ми подсказаха, че можеш да направиш сладкарски курс за деца.
RispondiEliminaEми,
RispondiEliminaи аз за това си помислих! те са невероятни тези деца - всичко те си направиха