21 febbraio 2010

Ризото с гъби печурки

Risotto ai funghi porcini


Основната характеристика на ризото е, че се бърка почти непрекъснато докато се вари. Водата или течността за варенето се добавят по малко - да го покрива едва-едва. Накрая се "глазира" с краве масло и пармезан.

Използват се главно 2-3 сорта ориз като Арборио, Карнароли и още няколко вида едър овален ориз, които се отличават от другите с по-бавното отделяне на нишесте при варенето.
Ризото е типично за Северна Италия, еквивалентно на спагетите в Южна Италия и на късата паста в централната част на Ботуша.

за 4 порции

350 гр. ориз сорт карнароли или арборио
100 гр. сушени печурки
1/2 глава лук
60 гр. краве масло
50-70 гр. настърган пармезан
2-3 с.л. зехтин
чаша сухо червено вино
сол

Необходима ви е широка тенджера (за да не се  образува дебела маса ориз) с дебело дъно (за да не загори ориза).
Предварително накиснете печурките в топла вода за няколко часа докато омекнат. Не изхвърляйте водата, стоплете я до завиране - използва се вместо бульон за веренето на ориза.

Смесете в тенджерата половината краве масло и зехтина, затоплете на среден огън и задушете ситно нарязания лук, не трябва да потъмнее.
Добавете добре изцедените и нарязани на едро печурки. Запържете ги като разбърквате постоянно докато променят цвета си, добавете ориза (не се мие), увеличете леко огъня и запържете много добре докато зърната просветлеят - бъркайте непрекъснато, за да не залепне.
Добавете виното и продължете да бъркате леко, но непрекъснато.

Подсолете горещата гъбена вода, прецедете я и преди да се поеме изцяло виното добавете малко от нея, продължете варенето на среден огън. Солта трябва да е по-малко от обикновенно - пармезанът накрая ще доосоли.
Продължете така до края като добавяте по малко течност (да покрива ориза не повече), след като свърши гъбената вода, използвайте вряла вода.

Варенето продължава около 18 минути, може леко да се удължи, защото сухите гъби стягат ориза. Както за спагетите - ориза трябва да е al dente ("на зъб") - т.е. изключете го, когато му трябва още съвсем малко - ще се довари, докато си почива. Като го изключите оризът трябва да е леко рядък - тази течност е нужна за "глазирането".

"Глазирането" (la famosa mantecatura) на ризото се прави по следния начин:
отсранете от огъня, добавете половината от останалото краве масло и разбъркайте, за да се разтопи и поеме от ориза. Добавете половината настърган пармезан и разбъркайте. Изравнете леко повърхността, разпределете останалото масло и поръсете обилно с пармезан. Покрийте с капак и оставете да почине 5 минути.


Сервирайте веднага, поръсвайки евентуално с още пармезан... и чаша хубаво вино!


.

10 commenti:

  1. Чудесно е! А и как обичам гъби...
    Поздрави: Ина

    RispondiElimina
  2. Oбичам ризото, а и ти даваш много подробна информация.
    Благодаря, Райне :)

    Успешна седмица :))

    RispondiElimina
  3. Продължавай все така! Сигурна съм, че е вкусно. Ще го направя за Баба Марта. Искрени поздрави!

    RispondiElimina
  4. Райна,
    Хубава рецепта и пояснения -
    Благодаря и успешна нова седмица, Диаан

    RispondiElimina
  5. момичета,
    благодаря ви, радвам се, че ви харесва.

    Първия път, когато правих ризото баба каза "Не сме виждали ориз да се бърка, но да видим как ще стане накрая" - после много й хареса.
    Надявам се и на вас.

    RispondiElimina
  6. Хубава рецепта и чудесно обяснена, Райна :)
    Обичаме ориз, но така не съм го приготвяла. Ще опитам :)

    Поздрави и много усмивки :-)

    RispondiElimina
  7. Хайде, Тони,
    дано да ви хареса!
    Лек ден

    RispondiElimina
  8. Както казах, на Баба Марта го направих, много много вкусно Благодаря за рецептата!

    RispondiElimina
  9. Кате,
    ти си моя задочен кореспондент по италианска кухня!
    радвам се много, че е станало
    ciao

    RispondiElimina
  10. Благодаря за рецептата! Прекалих малко с виното ;) но се получи много вкусно ризото. Ще повторя :)

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли