Spaghetti alla carbonara
Това е един от най-известните извън Италия начини на приготвяне на спагети. Бързи и лесни, приготвят се с продукти, които се намират лесно, но не подценявайте качеството на спагетите и пармезана ако искате да си "оближите" пръстите накрая. Тази рецепта е от Рим, за приготвянето й там се използват свински бузи и смес от пармезан и овчи кашкавал Пекорино (подобен на пармезан, но от овче мляко - има по-силен аромат).
за 4 порции
350 гр. спагети
100 гр. свински гърди (или смес от 40 гр. свински бузи и 60 гр. гърди)
2 яйца
80 гр. пармезан (Parmigiano) или 40 гр. пармезан + 40 гр. овчи кашкавал (Pecorino)
2 с.л. зехтин
едра морска сол
сол, пипер
Разбийте леко яйцата, прибавете към тях настъргания на най-ситното ренде кашкавал и объркайте така, че да се получи гъста смес.
Когато водата заври добавете спагетите, разбъркайте леко с вилица или с назъбения черпак за спагети, сварете ги "al dente" според указанията на опаковката.
В отделен тиган запържете съвсем леко нарязаните на ивички свински гърди и/или бузи - колкото на просветлеят; не трябва да се запържват прекалено, за да не изсъхнат. Ако е необходимо овкусете със сол и пипер.
Когато са готови прецедете спагетите в кивгир и веднага ги изсипете върху запържените гърди, разбъркайте и изсипете върху така гарнираните спагети сместта с яйца и пармезан.
С помощта на две вилици, които да ви служат като щипка, разбъркайте добре и бързо - трябва да се получи типичния кадифен яйчен слой, но да не се пресекат яйцата.
За повече детайли как се варят макаронени изделия - погледнете тук.
Имайте предвид, че за да са вкусни спагетите трябва да се сервират и консумират горещи и веднага - иначе от топлината варенето продължава и с изстиването омекват и губят много от вкуса си.
Райна, любимите ми спагети!
RispondiEliminaЕ, аз ги правя с други сирена, но ги обожаваме :)
Усмихнат ден!
Направо са неустоими, любимите ми.
RispondiEliminaПрекрасна рецепта! Спагетите изглеждат много изкушаващо!
RispondiEliminaРайна, заповядай при мен, имаш награда!
Хубав и усмихнат ден!
Тази италианска кухня води до пристрастяване. Заповядай, и при мен за една награда. Сега отивам да правя гълъбите :) :)
RispondiEliminaДани,
RispondiEliminaАнди,
и ние много ги обичаме!
Русанка,
Кате!
Трогнахте ме с наградите! Благодаря ви от сърце.