Thursday, April 15, 2010

Спагети карбонара

Spaghetti alla carbonara


Това е един от най-известните извън Италия начини на приготвяне на спагети. Бързи и лесни, приготвят се с продукти, които се намират лесно, но не подценявайте качеството на спагетите и пармезана ако искате да си "оближите" пръстите накрая. Тази рецепта е от Рим, за приготвянето й там се използват свински бузи и смес от пармезан и овчи кашкавал Пекорино (подобен на пармезан, но от овче мляко - има по-силен аромат).

за 4 порции

350 гр. спагети
100 гр. свински гърди (или смес от 40 гр. свински бузи и 60 гр. гърди)
2 яйца
80 гр. пармезан (Parmigiano) или 40 гр. пармезан + 40 гр. овчи кашкавал (Pecorino)
2 с.л. зехтин
едра морска сол
сол, пипер

Разбийте леко яйцата, прибавете към тях настъргания на най-ситното ренде кашкавал и объркайте така, че да се получи гъста смес.

През това време поставете водата за спагетите в голяма тенджера, подсолете с 2 ч.л. морска сол и захлюпете, за да заври по-бързо.

Когато водата заври добавете спагетите, разбъркайте леко с вилица или с назъбения черпак за спагети, сварете ги "al dente" според указанията на опаковката.

В отделен тиган запържете съвсем леко нарязаните на ивички свински гърди и/или бузи - колкото на просветлеят; не трябва да се запържват прекалено, за да не изсъхнат. Ако е необходимо овкусете със сол и пипер.

Когато са готови прецедете спагетите в кивгир и веднага ги изсипете върху запържените гърди, разбъркайте и изсипете върху така гарнираните спагети сместта с яйца и пармезан.

С помощта на две вилици, които да ви служат като щипка, разбъркайте добре и бързо - трябва да се получи типичния кадифен яйчен слой, но да не се пресекат яйцата.

Сервирайте веднага.

За повече детайли как се варят макаронени изделия - погледнете тук.

Имайте предвид, че за да са вкусни спагетите трябва да се сервират и консумират горещи и веднага - иначе от топлината варенето продължава и с изстиването омекват и губят много от вкуса си.

5 comments:

  1. Райна, любимите ми спагети!
    Е, аз ги правя с други сирена, но ги обожаваме :)

    Усмихнат ден!

    ReplyDelete
  2. Направо са неустоими, любимите ми.

    ReplyDelete
  3. Прекрасна рецепта! Спагетите изглеждат много изкушаващо!
    Райна, заповядай при мен, имаш награда!
    Хубав и усмихнат ден!

    ReplyDelete
  4. Тази италианска кухня води до пристрастяване. Заповядай, и при мен за една награда. Сега отивам да правя гълъбите :) :)

    ReplyDelete
  5. Дани,
    Анди,
    и ние много ги обичаме!

    Русанка,
    Кате!
    Трогнахте ме с наградите! Благодаря ви от сърце.

    ReplyDelete

Благодаря ви за коментарите,
ако не ви отговоря е само, защото имам проблем с настройките и от известно време не успявам да коментирам собствения си блог!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли