01 maggio 2010

Зеленчуков бульон за всеки случай

Колкото повече нараства кулинарната страст, толкова по-рядко прибягвам към полуготови продукти - паниранировки, сосове и особено бульони - всички неопределено еднакви, солени, пресирани и или сухи, или прекалено мазни. Често, обаче, рецептите изискват 1-2 черпачета бульон и разбира се няма време и желание да се прави такова малко количество. Видях тази идея на канала на Gambero Rossо (най-известното италианско кулинарно списание, което има и 24 часов тв канал) и оттогава я прилагам често.


Приготвя се бистър неутрален зеленчуков бульон, който може да се използва като добавка както за рибни, така и месни ястия, сосове за спагети, ризото и всички рецепти, които изискват добавяне на течност. Замразява се на кубчета във форми за лед и при необходимост се разтопяват и ползват няколко кубчета.

за 2 литра бульон

1 глава лук
1-2 стебла от прясна целина (бялата част без листата)
2-3 моркова
други сезонни зеленчуци с неутрален вкус и цвят (не на картофи, които сгъстяват; не на зеле, което има силен типичен аромат; да на стебла/дръжки от магданоз, бялата част на праз и пресен лук, резене, обелени тиквички, белгийска салата,  и т.н.) в равномерни пропорции.
едра сол
3-5 зърна черен/бял пипер
1/2 дафинов лист

Изчистете и измийте зеленчуците, цепнете морковите и лука, оставете останалите зеленчуци на големи парчета. Залейте със студена вода, добавете 1-2  ч.л. сол (не прекалявайте със солта, защото в зависимост от това какво ще приготвяте, останалите съставки може да са вече солени). Покрийте и оставете да заври на бавен огън, оставете да къкри около час (докато зеленчуците потънат на дъното на тенджерата).
Охладете, прецедете и използвайте веднага или налейте във форми за лед и замразете.
Така можете да ползвате количеството, което ви е необходимо без да размразявате целия бульон.

6 commenti:

  1. Райна,
    една чудесна идея и хубава рецепта.
    Благодаря, имаш награди при мен, Диана

    RispondiElimina
  2. Мерси много, Диди,
    непременно ще мина да си я взема!

    Лека седмица

    RispondiElimina
  3. Когато дойде сезонът на целината ще се запася и замразя, и да знаеш ти ще си виновна за това. Все още не мога да намеря читава по магазините. Този бульон може и да се ползва като лек, за махмурлук :D :D ;)

    RispondiElimina
  4. ... обаче Кате,
    имай предвид, че българската целина е с по-силен вкус и по-малко отива, така, че може само половин фризер да заредиш :-)

    RispondiElimina
  5. Правя същите "леени бульончета, но не изхвърлям зеленчуците, а ги пасирам с водичката-стават страхотни! Педполагам, че въпросът ми е доста лаишки, но ще ми обясните ли какви са предимствата, ако замразя само чистия бульон (може би е по-силен вкуса?)
    Благодаря за страхотния блог:)

    RispondiElimina
  6. Гери,
    използва се само бистрата част, за да не се промени вкуса и пропорциите на това, което се приготвя впоследствие. Целта на този бульон е да се използва като водата, но ароматизирана. Зеленчуците могат да се добавят ако правиш например крем-супа или по твоя преценка. Но ако трябва да добавиш 2-3 лъжици към сос за спагети, ако е пюре променя крайния резултат.
    Благодарности за комплиментите!

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли