13 giugno 2010

Талятеле с бакла и кашкавал пекорино по римски

Tagliatelle (fettuccine) alla romana


Опитайте тази невероятна рецепта и ще се влюбите още повече в италианската кухня, особено ако сте ценители на Спагети карбонара.  Баклата трябва да е по-възможност съвсем млада - зърната да са с големина на грахово или бобено зърно. Това са типичните за римската кухня  продукти и са задължителни за популярния пикник на 1-ви май.

за 3 порции

-350-400 гр. пресни талятеле (фетучине)

-500 гр. млада прясна бакла - само зърната
-100 пушени свински гърди нарязани на кубчета
-100 мл. зехтин
-1-2 склидки чесън нарязан на филийки
-75 гр. настърган кашкавал Pecorino Romano (овчи кашкавал, подобен по твърдост на пармезана, но с много по-решителен аромат)
-1/4 чаша зеленчуков бульон
-люта чушка
-сол
-морска сол (за варенето на талятеле)
Затоплете леко зехтина и добавете гъдите, задушете за кратко на умерен огън - докато променят цвета си и добавете последователно склидките чесън, баклата и паченца  люта чушка - ароматът, който ще се разнесе, ще ви убеди, че сте улучили правилната рецепта!
Залейте с няколко лъжици зеленчуков бульон, регулирайте на сол и оставете на тих огън за 5-10 мин. според големината на баклата.

Междувременно поставете на огъня да заври тенджерата с обилна вода за варенето на талятеле. Още докато е студена подсолете с морска сол (1-2 ч.л.), сварете пастата според указанията на опаковката (обикновенно 5-7 минути ако е прясна). Изцедете я в кевгир 2-3 минути преди да се свари изцяло като запазите малко от водата от варенето.
Сложете изцедените талятеле в соса (на тих огън) и задрусайте енергично 1-2 минути, за да се объркат добре, ако се налага добавете 1-3 лъжици от водата от варенето.
Махнете от огъня и поръсете обилно с овчия кашкавал. Готово!

Ароматът и вкусът са напълно неочаквани от отделните продукти. Научих тази рецепта тази пролет и я правих многократно.
Опитах и със спагети, но наистина е ненадмината с яйчна паста. Повече за варенето и типовете паста - вижте тук.

Русанка да бере баклата!

9 commenti:

  1. Райна, обожавам спагети Карбонара :)
    Това е много интересна рецепта и не се съмнявам
    много вкусна :)
    Прегръдки и хубав ден!

    RispondiElimina
  2. Райна,
    и аз харесах тази рецепта -
    чудесни обяснения и снимки по етапи.
    Изглежда свежо и много апетитно.
    Поздрав и хубава неделя, Диана

    RispondiElimina
  3. Имам един пакет и тъкмо се чудех как да ги приготвя :) Само ще пропусна баклата, че нещо не се харесва у нас :-D

    Поздрави и много усмивки през новата седмица, Райна :)

    RispondiElimina
  4. Райна, познах рецептата по продуктите!
    Това е нещо страхотно и уникално!
    Изглежда многа апетитно и вкусно!
    Много ми хареса тази рецепта и непременно ще я приготвя!
    Благодаря ти за чудесното предлажение!!!
    Поздрави, Райна и сърдечна прегръдка!

    RispondiElimina
  5. Дани,
    Диани,
    радвам се, че ви заинтригува, надявам се да ви хареса ак о я направите.

    Тони!!!
    Тогава сложи грах - може и от консерва, намали варенето, само да се затопли - и с него се правят много от тези рецепти - иначе ще им липсва нещо!
    Успех

    Русанке,
    ти не се боиш от баклата, надявам се да ти харесат като ги направиш, както ги харесахме и ние!

    RispondiElimina
  6. При нас всичко макаронено е харесвано!
    Ще ги пробваме - когато има бакла!

    RispondiElimina
  7. Мария,
    кулинарното любопитство е нещо чудесно! добър апетит!

    RispondiElimina
  8. Ще ти дойда на гости :))) (шегувам се)

    Много интересно, особено с тази бакла.

    RispondiElimina
  9. Феди,
    нали? като се замисли човек продуктите са пак същите - бакла, месо, нещо хлебно - но в обърнат ред.
    :-)
    До скоро

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли