Tagliatelle (fettuccine) alla romana
Опитайте тази невероятна рецепта и ще се влюбите още повече в италианската кухня, особено ако сте ценители на Спагети карбонара. Баклата трябва да е по-възможност съвсем млада - зърната да са с големина на грахово или бобено зърно. Това са типичните за римската кухня продукти и са задължителни за популярния пикник на 1-ви май.
за 3 порции
-350-400 гр. пресни талятеле (фетучине)
-500 гр. млада прясна бакла - само зърната
-100 пушени свински гърди нарязани на кубчета
-100 мл. зехтин
-1-2 склидки чесън нарязан на филийки
-75 гр. настърган кашкавал Pecorino Romano (овчи кашкавал, подобен по твърдост на пармезана, но с много по-решителен аромат)
-1/4 чаша зеленчуков бульон
-люта чушка
-сол
-морска сол (за варенето на талятеле)
Затоплете леко зехтина и добавете гъдите, задушете за кратко на умерен огън - докато променят цвета си и добавете последователно склидките чесън, баклата и паченца люта чушка - ароматът, който ще се разнесе, ще ви убеди, че сте улучили правилната рецепта!
Залейте с няколко лъжици зеленчуков бульон, регулирайте на сол и оставете на тих огън за 5-10 мин. според големината на баклата.
Междувременно поставете на огъня да заври тенджерата с обилна вода за варенето на талятеле. Още докато е студена подсолете с морска сол (1-2 ч.л.), сварете пастата според указанията на опаковката (обикновенно 5-7 минути ако е прясна). Изцедете я в кевгир 2-3 минути преди да се свари изцяло като запазите малко от водата от варенето.
Сложете изцедените талятеле в соса (на тих огън) и задрусайте енергично 1-2 минути, за да се объркат добре, ако се налага добавете 1-3 лъжици от водата от варенето.
Махнете от огъня и поръсете обилно с овчия кашкавал. Готово!
Ароматът и вкусът са напълно неочаквани от отделните продукти. Научих тази рецепта тази пролет и я правих многократно.
Опитах и със спагети, но наистина е ненадмината с яйчна паста. Повече за варенето и типовете паста - вижте тук.
Русанка да бере баклата!
Райна, обожавам спагети Карбонара :)
RispondiEliminaТова е много интересна рецепта и не се съмнявам
много вкусна :)
Прегръдки и хубав ден!
Райна,
RispondiEliminaи аз харесах тази рецепта -
чудесни обяснения и снимки по етапи.
Изглежда свежо и много апетитно.
Поздрав и хубава неделя, Диана
Имам един пакет и тъкмо се чудех как да ги приготвя :) Само ще пропусна баклата, че нещо не се харесва у нас :-D
RispondiEliminaПоздрави и много усмивки през новата седмица, Райна :)
Райна, познах рецептата по продуктите!
RispondiEliminaТова е нещо страхотно и уникално!
Изглежда многа апетитно и вкусно!
Много ми хареса тази рецепта и непременно ще я приготвя!
Благодаря ти за чудесното предлажение!!!
Поздрави, Райна и сърдечна прегръдка!
Дани,
RispondiEliminaДиани,
радвам се, че ви заинтригува, надявам се да ви хареса ак о я направите.
Тони!!!
Тогава сложи грах - може и от консерва, намали варенето, само да се затопли - и с него се правят много от тези рецепти - иначе ще им липсва нещо!
Успех
Русанке,
ти не се боиш от баклата, надявам се да ти харесат като ги направиш, както ги харесахме и ние!
При нас всичко макаронено е харесвано!
RispondiEliminaЩе ги пробваме - когато има бакла!
Мария,
RispondiEliminaкулинарното любопитство е нещо чудесно! добър апетит!
Ще ти дойда на гости :))) (шегувам се)
RispondiEliminaМного интересно, особено с тази бакла.
Феди,
RispondiEliminaнали? като се замисли човек продуктите са пак същите - бакла, месо, нещо хлебно - но в обърнат ред.
:-)
До скоро