- biscotti Savoiardi - бишкоти. Наречени Савоярди, защото навлизат в италианската кухня с двора на кралската фамилия Савоя (букв. бисквитите на Савоя).
- calcio - 1) калций 2) ритник 3) футбол
- calzone (panzerotto) - пица, затворена на полумесец
- Colomba - букв. гълъб - типичен Великденски козунак във форма на гълъб, традиционно символ на Св. дух
- dote - зестра - разг. общото название за лук, стебло прясна целина, морков и магданоз-основа, която се запържва в началото при приготвянето на много видове ризото, рибни и месни ястия
- focaccia - "питка" е само едно от значенията, използва се и за домашни кексове, за селски пици. Българската "погача" се превежда с pane.
- grano duro - твърдозърнеста пшеница - отделя малко нишесте при варенето, използва се за направата на спагети и прочее макаронени изделия
- granturco (mais) - царевица
- grano saraceno - елда
- Pan di Spagna - букв. испански хляб - пандишпан
- pane - хляб, погача.
- Panettone - букв. голям хляб - традиционен висок коледен сладкиш-козунак от Милано, наподобядащ голям купул. Втасва 2-3 дена, приготвя се с портокалови корички, стафиди и ядки.
- penne - от перо - макарони със заострен край, наподобяващ перо за писане
- pizza - от pinsa, pinsere - букв. натискам, пресирам - "пресирана"
- sofritto - начална запръжка - ситно нарязани лук, морков и стебло прясна целина, които се задушават в мазнина (зехтин или смес от зехтин и масло) в началото на повечето сосове за спагети, ризото и ястия със сос.
- quiche (фр.) = torta salata (итал.) - солена торта, киш - обикновено с основа от маслено или полумаслено тесто и пълнеж от зеленчуци, колбаси, яйца, кашкавал - сервира се като преястие или с аперитив.
- tirami su - букв. повдигни ме, оправи ми настроението
следва...
Nessun commento:
Posta un commento
Благодаря ви за коментарите.