-120 гр. краве масло (меко)
-180 гр. захар-4 яйца
-100 мл. прясно мляко
-250 гр. брашно
-1 бакпулвер
-щипка сол
-настъргана лимонова кора
-60 гр. ягоди
-пудра захар
(всички продукти трябва да са на стайна температура)
Измийте, подсушете и нарежете ягодите на парченца, поръсете ги с пудра захар (колкото да ги покрие) и ги оставете настрана.
Разбийте маслото и захарта, докато станат на пухкав крем, добавете жълтъците един по един и прясното мляко.
Добавете постепенно брашното, пресято с бакпулвера; щипка сол и лимоновата кора - ще се получи гъста смес.
Отделно разбийте белтъците на сняг и ги добавете към сместта като разбърквате леко с дървена шпатола или няколко минути на най-ниската степен на миксера.
Изсипете сместта в намаслена и набрашнена (или покрита с хартия за печене) форма и поръсете повърхността с ягодите.Изпечете в предварително загрята на 180°C фурна (указанията са за вентилирана) за около 45 минути.
На тази температура кексът се изпече много добре, но ягодите паднаха на дъното. Втория път го оставих 15 минути на 200°C и още 25 минути на 180°C и останаха на повърхността.
Зелен, зелен Гергьовден на всички и специални благодарности на Диани за наградата!
О, изглежда особено лек и пухкав (сигурна съм, че е и такъв) кексът и чудесно пасва с ягодовото допълнение!
RispondiEliminaВкусно предложение е това, Райна!
Поздрав сърдечен и честит утрешен празник :-)
Райна,
RispondiEliminaчудесно предложение -
много нежно изглежда и контрастът е изкушаващ.
Радвам се, че си приела наградите/не само тази с прегръдката/.
Благодаря за пожеланията и от мен
Сърдечни поздрави, усмивки и Светъл Гергьовден!
Райна,
RispondiEliminaСтрахотен кекс!
Мек и пухкав!
А в комвинация с ягоди сигурно е невероятен!
Поздрави!
Честит и светъл Гергьовден!
Много ароматен е станал кекса, Райна!
RispondiEliminaПоредното изкушение!
Поздрави с пожелания за много усмивки!
Кескът изглежда невероятно апетитно, а комбинацията му с ягоди го превръща в кулинарно изкушение.
RispondiEliminaРайна, при мен имаш една награда, заповядай да си я получиш:)
Прекрасен и слънчев ден:)
Дими, Русанка, Дани,
RispondiEliminaблагодаря ви за комплиментите и пожеланията.
Много се хареса вкъщи и изчезна веднага, а на мен ми хареса особенно, защото е много бърз и го правих вече 2 пъти!
Приятен уикенд
Диани, Мони,
благодарности за вниманието и признанието, особенно като идват от хора със същата страст!
Успешна кухня!
Много хубав кекс, миналата пролет правих такъв и стана много пухкав и ароматен. Поздрави!
RispondiEliminaДа, Мария,
RispondiEliminaподтвърждавам и аз - много приятен става.
поздрав най-сърдечен
За да не падат на дъното плодовете се овалват в брашно :)
RispondiElimina