400 гр. брашно
или (както в случая)
250 гр. бяло брашно
+50 гр. типово (или от елда, ръж)
+50 гр. смлени бадеми
+50 гр. нишесте или друг вид брашно
1 бакпулвер
1 щипка сол
180 гр. захар
настъргана лимонова кора (или есенция)
100 гр. краве масло (на стайна температура)
2 яйца
150-200 мл. прясно мляко (варира според големината на яйцата)
4-5 локума
Прибавете яйцата (като отделите 1 лъжичка белтък за намазване на края) и обръкайте отново - сместта все още е на трохи, така че прибавете малко по малко млякото докато се получи гъста лепкава смес.
Изсипете я в предварително и плътно намазана с масло кексова форма.
Намажете повърхността съвсем тънко с отделения белтък.Нарежете локума на две по дължината и го разпределете в кръг, като леко го натиснете да потъне.
Изпечете в предварително загрята на 200°C фурна за 30 минути. Дори и да изглежда малко тъмен, елдата му придаде изненадващо приятен вкус.
Старият кекс ... на нов глас - ето го в предишния му вариант само с бяло брашно и жълтъци - става със сигурност и винаги има леко нов вкус.
Много обичам кексове с локум, ама много плюшкински го раздаваш с количеството :))) Дай малко повече локумче, де, не се скръндзи толкоз :)))
RispondiEliminaИначе идеята за многото видове брашна доста ми допада.
Хубав и усмихнат уикенд :)
Много ми хареса идеята с локумче и различни видове брашна! Станал е много хубав! И аз като ина съм за повече локумче!
RispondiEliminaПоздрави и хубава вечер Райна!
Ех, момичета!
RispondiEliminaТака мога да си мисля, че съм на диета, в крайна сметка 1-2 локума не са нещо сладко, нали? За това е малко локума!
http://kokosharnik.blogspot.com/2010/10/blog-post.html
RispondiEliminaбез диети, моля :)))