Bollito misto
4 вида месо в равни пропорции:
1/2 петел
350 гр. телешко за варено (най-добре ако са от различни части на животното: врат, ребра, опашка)
парче телешки език
друго бяло месо по избор
телешки кокал или краче
2 моркова
1 глава лук срязана на две
стебло от целина
черен пипер на зърна
около 2 ч.л. едра сол
клонче розмарин
2-3 с.л. зехтин
2-3 с.л. ябълков оцет (или бял винен)
Измийте месото и го сложете в голяма тенджера със студена вода, подправките, зеленчуците и всички останали продукти. Захлюпете и загрейте на слаб огън до завиране.
Изгасете и го оставете да изстине в бульона.
Сервира се топло със зелен сос или мостарда. Бульонът се използва за варенето на равиоли, ризото или можете да замразите на кубчета във формичките за лед.
Аз лично все по-често го предпочитам с мостарда - онези примамливо изглеждащи захаросани плодове, които се продават в примамливи за лакомниците бурканчета, а всъщност се оказват с толкова много горчица, че е невъзможно да се изяде дори и 1 черешка наведнъж без да се просълзи човек. Затова пък с телекшото си умират едни за други, независимо дали е варено или на скара.
За пръв път чувам за мостарда! Пак нещо ново научих.
RispondiEliminaА иначе, бульончето е екстра :)
Хайде, лакомницата си тръгва с обогатен "речник" :)
Хубава седмица, Райче!
Ауу, от кога не съм готвила телешко.. цяла вечност!
RispondiEliminaБлагодаря за идеята и за споделянато: и аз като Ина научих нещо ново :-)
Поздрави сърдечни, Райна, с пожелания за здрава, вкусна и уютна есен :-)
Феди,
RispondiEliminaти си по експериментите -
може би я продават в италианския магазин на Шишман. Като тръгнеш от Опашката на коня надолу, веднага 1та или 2та пресечка вдясно има 1 магазин, в който продават доста качествени неща като кафе MAURI, какaо и шоколадови дражета на Perugina, добро Vin Santo и Zibibbo, сигурно имат и Mostarda - oбикновено марка Sperlari е добра.
Дими,
според мен тъкмо сега е сезона!