16 maggio 2011

Баница по книга

Тази рецепта е от книгата "Възможните майки" и е на една от нашите авторки-кулинарки, които и вие "познавате" от техните рецепти и кулинарни блогове. Можете ли да познаете чий е текстът? Ина, Катя или Райна? Коя от тях трите е авторка на текста и на рецептата? Ако искате оставете коментар с вашето предположение и в края на месеца някой от вас ще получи като подарък книгата. Хайде, опитайте се да познаете по стила! Предлагам ви текста от книгата, а в края и самата рецепта на авторката.
Баницата е направена и снимана от авторката!
Ина, Катя и Райна да не подсказват!

Сън в зимна нощ


Разрови баба огнището, извади един въглен с машата, запали пурата и я подаде на дядото. Дядото отпи от чашата с квалитетен коняк, опъна пурата по неговия начин, като неволно изпъна веждата и важно важно издиша.
„Ей, цял ден е пред компютъра, ще получи срастване” - измърмори бабата.
Дядото не ѝ обърна внимание, че тя от млада все мърмори.
„Мечтаех си аз, когато остарея да се разхождаме с дядото в голямата ни градина в бели костюми и аз с бяла шапка с голяма периферия и бял бастун, като ангели, а сега седим в тъмното и се пулим като дяволи. Бъдни вечер е, добре че утре ще дойдат децата.”
Въздиша и се връща години назад. Когато се запознаха тя не се оплакваше от артрита и не мърмореше на глас, само наум. Той обръщаше внимание на всеки жест, на всяка изказана дума, дори на неволно нейно възклицание. Възхищаваха се един на друг, водеха дълги разговори. Събраха се и заживяха. Появи се и детето.
Трудностите покрай раждането я бяха направили жена, дори и прословутия ѝ гъдел по краката беше изчезнал. Но както изчезна, така се и появи отново. Окончателно изчезна обаче и благия ѝ нрав.
Липсата на пари и време я накараха да измисля нови начини за справяне в кризисни моменти. Надяваше се да е добра майка и съпруга. Но не беше съвсем. Веднъж забрави да отиде на тържеството на детето за осми март, защото имаше важен изпит. Вглеждайки се в очите му разбра, че повече никога, при никакви обстоятелства няма да допусне това. Друг път забрави, че има годишнина от сватбата, заради проблеми в службата.
Очарователните и усмихващи моменти бяха повече, първата усмивка, първите зъбчета, първите думички, първите детски лъжи.
По това време овладя някои умения и сръчности, например как се подпира с точилка недобре уплътнената врата на стар хладилник, как се преправят умалели дрешки на по-голям размер, как от малкото сополиво дяволче да изцеди усмихнат и вежлив млад господин. Тогава се научи да точи баница.
Бабата, както се беше умислила пъргаво подскочи, отиде до огромната фурна последен модел и погледна вътре, баницата, все още не беше изгоряла.
„Знаеш ли, колко години ми трябваха да се науча да правя хубава баница?” – започна да нарежда на дядото. „Цялата тънкост била в брашното и тестото. В началото, когато бях млада и нетърпелива исках всичко да става бързо и веднага, тогава и кората се късаше, както и в живота, късат се нишки, развалят се отношения. След няколко неуспешни опита се разбира, че всяко нещо изисква време, не става само с желание. Хубавият лист става от добре измесено и отлежало тесто. Леко и търпеливо се пипа, като се използват възглавничките на дланта. Тогава и листа ще стане голям и тънък и ще ти се отблагодари за усилията.
Трудно се прави баница, трудно се гледат и деца, Те са като плънката в нея. От плънката зависи дали целият труд ще има резултат. Ако е добра ще стане пухкава, сочна и вкусна.”
Бабата се унесе на стола пред фурната нов модел, дядото оттатък пред компютъра.
В дрямката си чу изведнъж тропот и викове. Някой беше седнал върху главата на бабата. „Мамооооо.”
Спалнята се превръща в сцена от абсурден филм с елементи на хорър. Едър единадесетгодишен младеж, подскачащ в единия край на леглото, високо се смее, прав до него бащата с две чаши кафе крещи: ”Престани да се тръшкаш”. Най-малкият успешно сяда върху главата на майка си и след това се изправя горд, че се е отървал от гащите и чорапите, опитвайки се на тяхно място да нахлузи пуловера на баща си.
„Честита Коледа, мамо!”
Да, това съм аз, със двама сина - единият излизащ от наивното детство, другият навлизащ там и съпруг в четиридесетте. Радвам се, че всичко беше сън и имам още време да осъществя мечтата си за двама старци, разхождащи се в градината, облечени в бяло и хванати под ръка...
Сн. Галя Йотова
 А ето как се прави и самата баница:
за тестото:
300 мл. студена вода,
чаена лъжичка сол,
една супена лъжица оцет,
около половин килограм брашно.

Меси се твърдо и еластично тесто. Разделя се на осем части, които с въртеливо движение се оформят на топки. Топките се овалват и поръсват обилно с брашно. Остават се да отлежат около 20 минути. След това се разточват.

Плънката е от натрошено сирене и малки пръски олио. Олиото се слага за да бухне повече баницата докато се пече. Листите се навиват на руло и баницата се оформя като охлюв. Разрязва се на парчета и се залива със смес от три яйца, 200 мл. вода или прясно мляко, 100 мл. олио, чаена лъжица сол.
Пече се в загрята умерена фурна.Хайде, на работа! Две от авторките ще точат на представянето на книгата на 15 юни в Шумен и на 18 юни във Варна, ако сте наблизо елате и вие!

7 commenti:

 1. Баницата е на Катето :)) Убедена съм.... на 4/5 :)) Но на когото и да е, много е апетитна!
  Ще има ли представяне в други градове на книгата?

  RispondiElimina
 2. хехе, ще видим, Пепчо...
  ще сложа календара на представянията тук встрани.
  накратко:
  1 юни - София,
  3 юни - Русе
  15 юни - Шумен
  16 юни - Провадия
  17 юни - Разград
  18 юни - Варна
  Добрич и Балчик се уточняват.
  Дай да организираме и при теб! Там едно глиганче трябва да спретнем :-)

  RispondiElimina
 3. Ох, затруднена съм :)
  Няма да обяснявам подробно защо, но и аз си мисля за Катето :)
  И като сте тръгнали към Черноморието, слезте на юг към Бургас!
  Стара Загора да почака наесен, когато започне ловния сезон!
  Поздрави, Райна и слънчева седмица!

  RispondiElimina
 4. И аз някак си свързвам Катя с този текст :)
  Вече привърших книгата :) Твърдо заставам зад първоначалното си мение за нея - страхотен проект, много емоционална книга, носеща прекрасен заряд.
  Ще чакам да разбера къде във Варна ще е представянето.
  Поздрав!

  RispondiElimina
 5. Дани,
  права си - лятото е по-добре на морето!
  Ще видим какво може да се организира, ако стане за Бургас, ще те питам за съвет!

  Лети,
  радвам се, че ти харесва!
  Във Варна сме на 18 юни в бившия музей на Възраждането (до Шишковата градинка).
  Ще дойдеш ли и ти да точиш?!
  Ела, ще направим културно-кулинарен пърформанз! :-)

  RispondiElimina
 6. Да точа не, вие сте по-майстори на корите за баница от мен, не мога да ги докарвам достатъчно тънки :), ама мисля да дойда да ви аплодирам :) Само да не ме ангажират на работа по същото време, там съм. В колко часа ще бъде или не се знае още?

  RispondiElimina
 7. Лети,
  ти ела, после ще видим :-) дали ще точиш или не.
  Засега не знаем часа

  RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли