Polpettone di patate e cavolfiore
350 гр. карфиол
450 гр. картофи1 яйце
2-3 с. л. настърган пармезан
настъргано индийско орехче
млян черен пипер на вкус
магданоз
морска сол
фина сол
галета
зехтин
Сварете поотделно зеленчуците. Картофите - цели, с кората - измийте и сложете в студена вода, подсолена с 1/2 ч.л. морска сол, сварете и извадете още горещи от водата, обелете веднага.
Карфиолът - разделен на розички, сложете да се вари във вряща, подсолена вода около 12-15 минути - докато вилицата влиза и излиза спокойно от него. Извадете го веднага от горещата вода и го оставете да се изцеди в кевгир.
Смачкайте картофите и карфиола с преса за зеленчуци (или ги прекарайте през едро сито, не ги мелете с ел. уреди, за да не станат на пюре). Овкусете с подправките и пармезана, добавете леко разбитото яйце.
Сложете сместта в намазана със зехтин ниска форма, нивелирайте с вилица, поръсете обилно с галета и последно с разсипан на конец зехтин.
Изпечете в предварително загрята на 200°C фурна (вентилирана) около 20 минути.
Сервирайте като гарнитура към месни ястия.
Много хубаво предложение, Райна!
RispondiEliminaХубав ден :)
Карфиол и картофки... от кога не съм хапвала тази комбинация..
RispondiEliminaБлагодаря ти, че ме подсети, Райна :-)
Поздрави сърдечни и пожелание за ведри и пълни с хубави емоции предпролетни дни!