Агнешко месо се приготвя в цяла Италия, но в Рим и на остров Сардиния се счита за "национално" ястие. Ето един вариант за приготвяне на агнешки котлети, преминали на родна почва през одобрението на здравия добруджански скептицизъм.
пропорции
-500 гр. крехки агнешки гърди
-бучка краве масло с големина на орех
-брашно за овалване
-1/2 чаша сухо бяло вино
-клонче розмарин
-сол, черен пипер
-1 яйце
-сокът на 1/2 лимон
-магданоз
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeZ_vPfCSNB6Qxl7pssDjqbMcBlO5j8kaF6kqqbqsvsyHxg0o7X-MT7ZeIqvD8E3XmUXykmngte3ZK0tz3ymG3lYPsaLvnl0lXlVLvckbQA22iq7FzWr36Xlp0aI2Oixk9WI6y_5BZXOI/s200/AgnelloTegame1.jpg)
Ще ви трябва широк дълбок тиган или ниска широка тенджерка, котлетите не трябва да се наслояват един върху друг.
Нарежете месото на котлети по дължината на ребрата, подсушете го съвсем леко в брашното, изтупайте излишъка - ако се образува дебел слой след това фрикасето ще има вкус на каша.
Запържете добре котлетите първо от едната страна и след това от другата - обърнете ги само веднъж, за да се запази обвивката от брашно.
Залейте с виното и оставете да се изпари почти изцяло все още на силен огън (трябват му 2-3 минути), намалете, овкусете със сол и смлян на момента черен пипер.
Долейте с гореща вода, колкото да се покрие месото, покрийте с капак и оставете на тих огън докато месото се свари.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgui6MeMHfIaxR4wcfxvqcfwpxzJM6pqCL09PH2UXTwHcv7ERLbuBkDpdny-BlIIzUuJnPUWv1c4GZt0IRHTVStjwEi7Pn9BWARYUuQ6UiazNoxgnBWgY4bgjhvAqwpZrWIBb3hYJzjDKU/s200/FricasseaIngredienti.jpg)
Отделно разбийте яйцето с малко сол, добавете ситно нарязания магданоз и само в последния момент преди да го използвате - прецедения лимонов сок.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfC5C92ru9ZPNzUThXjKGagzJZP04p6dLUCWx-rML79AmRcYQHuEA7tHW_LE1aH7U0BlwQBswpiBjSEs62ywpRIL6LGGtTwj7Gkodel0tNdgt5R339DofST-02Yd3Jn-Yv8B1B4sAJAJc/s200/AgnelloFricasse0.jpg)
Раздрусайте решително, така че да се смесят сосът от печенето и застройката и да се сгъсти фрикасето.
Сервирайте веднага.
Възможни грешки: единствено накрая ако сосът е много горещ, яйцето може да се пресече или да се сгъсти прекалено много. Ако го оставите да изстине прекалено - няма да се сгъсти, но спокойно можете да върнете на съвсем слаб огън и с постоянно разбъркване да изчакате да се формира фрикасето.
Прекрасно изглежда, Райна :)
RispondiEliminaОбичам фрикасе, но с агнешко не съм опитвала!
Слънчево и пролетно настроение!
Честита първа пролет, Райна :)
RispondiEliminaИзглежда адски апетитно! Ето какво ще приготвя за Великден.
Благодаря за рецептата и много усмивки :)
Аууу огладнях само от снимките! Чудесна рецепта, другата седмица чакам агънцето и веднага ще спретна едно фрикасе.
RispondiEliminaПоздрави :)
Вкусно месно предложение, Райна!
RispondiEliminaСвежи, също тъй вкусни и усмихнати пролетни дни :-)
Прекрасна идея за Велик ден! Сигурно е много вкусно с аромат на розмарин и лимон.
RispondiEliminaЧестита първа пролет Райна!Желая ти много усмивки и положителни емоции!
Момичета, преди всичко честита Първа пролет и на вас!
RispondiEliminaДани,
надявам се да ви хареса - очаквам отзвуци!
Федора,
Мария,
ако обичате агнешко, опитайте го! - става крехко и деликатно, но запазва типичния си вкус.
Дими,
Русанка,
мерси много и най-топли пожелания за новия сезон!
Райна,
RispondiEliminaчудесна идея за празника -
изглежда много фино и апетитно!
Нека идващата пролет те радва
с красота и слънце,
усмивки и много щастие, Диана