Torta al limone meringata - base di frolla
Лимоновата торта от курса по сладкарство стана чудесна. Хубавото е, че може да се прави на части и така можете да си разпределите трите елемента на няколко пъти без да трябва да стоите в кухнята половин ден. Ето първата част от рецептата. Кремовете ще намерите тук.
за масления блат (per la pasta frolla)
-250 гр. брашно
-100 гр. захар-150 гр. кр. масло (на стайна температура)
-2 жълтъка от средноголеми яйца
-настъргана кора от лимон
-по възможност - 2-3 см. шушулка ванилия (или пакетче ванилия)
-щипка сол
форма 24-26 см.
За блата:
Направете широко кладенче от пресятото брашно, към което се добавя солта; вътрешността на ванилията и лимоновата кора.
Добавете един по ден жълтъците и чак когато се получи хомогенна смес, започнете да вмесвате от брашното.
Тестото трябва да се замеси бързо, за да не се стресира маслото.
Оформете топка с гладка повърхност, обвийте с прозрачно фолио, за да не поема други миризми и оставете да се стегне в хладилника.
Върху набрашнена повърхност разточете тънка кора (около 1/2 см.) и диаметър по-широк от формата поне с 4 см., за да могат да се оформят стените.
Сложете кората в добре намаслена форма без брашно и без хартия за печене - тестото е маслено и ще се отдели от топлината на фурната.
Надупчете много гъсто цялата повърхност на дъното и стените с вилица - така блатът ще се изпече равномерно без да се надува. Изравнете стените на височина 1 см.
Изпечете в предварително загрята на 185°C фурна за около 15-20 минути (вентилирана фурна).
Извадете от формата, когато изстине.
С единия блат направих Лимоновата торта, а с другия Торта "кростата" с ягоди и киви.
От тези пропорции най-вероятно ще ви остане тесто, което можете да използвате за курабийки. Или ако удвоите дозата ще получите 3 блата от 22 см. Можете да използвате веднага част от тестото, а останалота да замразите във фризера и да използвате при необходимост.
***
С нетърпение чакам и останалата част от рецептата!
RispondiEliminaПоздрави и :))
http://kokosharnik.blogspot.com/2010/04/blog-post_21.html Надявам се нямаш нищо против. Чакам крема, много обичам лимони :) :)
RispondiEliminaАко ме питаш мене, на теб готварски курс въобще не ти трябва - ти си майстор като гледам :)
RispondiEliminaЧудесно си се справила!
Малко нахално от моя страна, но някоя рецепта за каноли ще има ли скоро? :))) Много ми харесват!
Много е хубава, Райна:)
RispondiEliminaИ аз съм на мнението на Ина за курса.
Иначе обичам сладкиш с лимони и чакам продължение!!
Goldy,
RispondiEliminaследващия пост я довършваме :-)
Кате,
само се радвам, че рецептите, които описвам после сткават и вдруги кухни!
Феди, Дани,
има смисъл от курса! :-) - знаете ли как се получават вълничките по стените на блата?! - изравняват се с нож и след това с палец или показалец на равни интервали се правят вдлъбнатини! - щяхме ли да се сетим без курс!?
Феди,
RispondiEliminaза кои каноли питаш - сицилианските ли? Те са токова хубави в сицилианските сладкарници, че досега не съм опитвала да ги правя вкъщи. Но ми даде добра идея - ще поработя по въпроса :-)