Реших да обединя двата кулинарни блога в един, всички рецепти са налице. Приятно готвене! Ho deciso di unire i due blog di cucina in uno. Tutte le ricette precedenti sono rimaste intatte.
15 marzo 2010
Портокалов кекс (само с белтъци)
Става неочаквано пухкав, идеален за оползотворяване на белтъци. "Тайната" е белтъците да се разбият на твърд сняг и 1/3 от брашното да се замени с нишесте, това придава на сместта лекота, напуква се чудесно при печенето и след това се чувства съвсем лека, въпреки, че има масло.
200 гр. белтъци - обикновено 4 белтъка или 1 водна чаша събран белтък -
(все по-често в сладкарските рецепти се срещат яйцата в грамове, защото разликата може да стигне и до 10 гр. на яйце)
130 гр. краве масло (на стайна температура)
200 гр. захар (или 100 гр. захар + 2-3 пълни супени лъжици сладко от портокал)
1 голям портокал (първо настържете кората, после изцедете и прецедете сока)
180 гр. брашно
90 гр. нишесте или оризово брашно
1 бакпулвер
щипка сол
2 с.л. портокалов ликьор
С миксера разбийте белтъците на твърд сняг (около 10-15 мин. на максимална степен).
В отделен съд разбийте маслото със захарта до побеляване.
Добавете прецедения сок на портокала, след това брашното смесено с нишестето, солта и бакпулвера. Ако използвате сладко - смесете го със сока на портокала и тогава го добавете към разбитото масло.
Добавете ликьора, разбъркайте до хомогенна смес, изключете миксера и с дървена шпатола прибавете белтъците като разбърквате внимателно така, че да не спаднат (шпатолата трябва да се движи отгоре на долу - вертикално - а не както обикновенно при разбиване яйца - така въздухът в белтъците се запазва и след това бухва при печенето. Сложете сместта в намаслена и поръсена с брашно кексова форма.
Изпечете в предварително загрята на 180°C фурна за около 40 минути.
Оставете да изстине напълно и извадете от формата.
Отдавна се каних да пробвам рецептите, в които се използват само белтъци и определено след този кекс смятам да провам и други. Дани да прави кафето!
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Райне, кафето е готово, а идеята е прекрасна.
RispondiEliminaВъздържам се понякога да правя сладкиши с жълтъци, заради белтъците.
А добавянето на портокал го прави още по- неустоимо!
Усмихната седмица!!
Дани,
RispondiEliminaмного ми харесва кафето у вас, хайде - ще правим 1 път кексове с жълтъци и 1 път с белтъци.
Сега мисля да пробвам солени рецепти само с белтък.
Ох, навсякъде в нета се предлагат рецепти на кексове с портокали или лимони. А аз толкова ги обичам!
RispondiEliminaДопада ми и твоята рецепта, Райна :) А щом е само с белтъци, значи е с предимство пред останалите :D
Поздрави и слънчева седмица :-)
Тони,
RispondiEliminaняма как - сезона на цитросовите плодове, но чакаме с удоволствие и черешките!
Райна,
RispondiEliminaхубава идея за оползотворяване на белтъци,
и с чудесен резултат.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
aбе, Райне, много примамливи тези неща, ама няма кой да ми ги прави :) то не може и проучвания да правиш и книга да пишеш и белтъци да биеш, деня не стига за всичко.. и дори да се реша да го направя откъде да го взема този портокалов ликьор? ще ти пиша на мейла
RispondiEliminaЕми,
RispondiEliminaили портокалов, или Limoncello, или друг ликьор, може и ракия и настържи кората на 2 портокала!
или си направи кора от няколко портокала (без бялата част)в малко шишенце неутрална ракия да отлежи 1-2 седмици поне!
Baci
Аууу... пак съм бляла!
RispondiEliminaЧудно кексче! А от рецептата съм впечатлена: остават ми винаги точно по 4 белтъка от блата за вита торта!
Благодаря за идеята и за рецептата, Райна!
Сърдечни поздрави и много, много :-) в дните!
Дими,
RispondiEliminaхубавото е, че е лесен - защото обикновено остават белтъци след трудоемки рецепти и на човек не му се занимава с други сложни неща :-)
Здравейте,
RispondiEliminaпробвах този кекс, много е вкусен и мога да го препоръчам на всеки, който обича портокаловия аромат!!! Получи се наистина много добре! Благодаря за рецептата!
Ивелина
Фантастичен е! Направих го с 6 белтъка, но резултатът беше прекрасен. Поздрави и благодаря!
RispondiEliminaМного вкусен кекс! Благодаря за рецептата!
RispondiEliminaРадвам се, че е станал хубав, но аз правя най често "Тортата на Шекспир", за всякакви случаи става
RispondiElimina