22 settembre 2010

Рагу от дробчета

Това рагу има по-силен вкус - главно заради дробчетата, канелата и филенцата аншуа - може да ви се струва малко необикновена комбинация, но е мнооого, много вкусно! Особено подходящо за макарони и други видове къса и дълга паста с по-дълго варене, за лазаня е за предпочитане Рагу болонезе, защото е по-неутрално.

500 гр. смессена кайма (2/3 говежда и 1/3 свинска)
200 гр пилешки дробчета и сърца
1 глава лук
1 морков
2-3 склидки чесън
1 стебло прясна целина (по желание)
250-300 гр. домати консерва

розмарин и салвия (ситно нарязани)
люта чушка
2-3 рибки аншуа (от малките бурканчето в зехтин)
сол
пипер
щипка канела
1-2 дафинови листа
зехтин

магданоз за поръсване след сваряването

На среден огън задушете в малко зехтин ситно нарязаните лук, чесън, морков и целина.

Почти веднага добавете дробчетата и нарязаните сърца.
Запържете/задушете добре, добавете каймата, задържете отново.
Добавете доматите, розмарина , салвията, канелата и нарязаната люта чушка.
Разбъркайте и добавете рибките аншуа, които почти веднага ще се разтопят и изгубат в рагуто.
Подправете на сол и пипер,, покрийте с гореща вода, добавете дафиновия лист и покрийте.
Намалете огъня и оставете рагуто да къкри поне 3 часа като от време на време разбърквате и при необходимост добавете малко гореща вода.

Изключете, когато сосът придобие гъст кадифен вид. Поръсете обилно с магданоз.
Сварете макароните, гарнирайте с рагу и сервирайте обилно поръсени с прясно настърган пармезан.

Обикновено се прави по-голямо количество и ... ако остане се замразява :-)
Но тъй като го правя от сравнително скоро - просто свършва за 2-3 дни.
Добър апетит!

5 commenti:

  1. Харесва ми :) Знаеш, че ще го направя, имам и целина :)))) Ottimo!

    RispondiElimina
  2. Аз ще го нахакам в лазаня, но без дробчетата, че моите не обичат дробчета вкъщи и накрая ще трябва да си го ям сама (то лошо няма, ама после пак ще трябва да се въртя покрай тигана :)))

    Пробвах вчера съвета ти за пиле с картофи с малко лавандула! Поклон! Страшно много ми хареса!

    Прегръдки, Райне :)

    RispondiElimina
  3. Кате,
    оrmai parli italiano, brava!
    Знаех си, аз че трябва да напиша нещо за твоята целина!

    Абе, Феди,
    сложи 1 шепа, само няколко дробчета - въобще няма да се разбере, те изчезват като аншуато - а вкуса се променя, после постепенно ще увеличиш дозата и сами ще те молят да им правиш от онова особеното рагу :-)
    А лавандулата и за мен беше голямо откритие!

    RispondiElimina
  4. Райна,
    това е изкушаващо предложение -
    чудесна комбинация на вкусове и аромати.
    Поздрав и хубава есен, Диана

    RispondiElimina
  5. Диди,
    благодаря ти,ароматна есен и на теб! Особено, когато е слънчево е чудесен сезон

    RispondiElimina

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли