Crema di mascarpone
Тази рецепта е специално за Дидито и Светлето - моите варненски читателки, които живеят в София. Убедена съм, че ще им хареса.
Идеален като пълнеж на пандишпанови торти, петифури, бине и еклери, може да се сервира и самостоятелно с бишкоти или плодове.
за 6 порции
300 гр. маскарпоне (възможно най-пресен)
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. ром или вино Марсала
Разделете жълтъците от белтъците.
Разбийте белтъците до твърд, неподвижен сняг (поне 10-15 минути с миксер на най-високата степен).
Отделно разбийте жълтъците със захарта, докато се получи гъст, побелял крем (разбиват се по-малко от белтъците, но почти 10 минути на средна скорост).
Прибавете разбитите белтъци в купата с жълтъците, бъркайте леко докато се получи гладка пухкава смес. Важното е да се разбърква леко с дървена шпатула или с миксер на най-ниска степен, за да не спаднат белтъците.Добавете малко по малко маскарпоне, докато получите гъст хомогенен крем.
Последно добавете рома, който леко ще разреди крема.
Този крем се използва за най-различни рецепти, класическата е за украса на коледния висок сладкиш Pandoro и за Tirami su.
Можете да го сервирате с бишкоти или пияни сливи (Vin Cotto con le Prugne), чията рецепта е съвсем лесна и ще публикувам допълнително.
Опитайте го непременно - много по-вкусен е отколкото изглежда!



a za men niama li da ima 1 zabaione?
RispondiEliminaO-о, да Еми, непременно! Но той е по-труден за правене, ще видим дали ще ми стане както трябва!:-)
RispondiEliminaBaci
нещо не се втвърди крема и стои малко течен. сложих го в хладилника, дано стегне... очаквам да стане нещо подобно на маскарпоне-то в Спагети къмпъни...
RispondiEliminaне става твърд, остава пухкав и плътен - стига белтъците да са разбити добре на сняг
RispondiEliminaВкусен ли е?