250 гр. бутер тесто
250 гр. спанак (сварен и добре изцеден) - 500 гр. суров
тънко нарязана сушена шунка
филийки кашкавал (по желание)
1 яйце
20 мл. прясно мляко
щипка сол (съвсем малко, шунката е солена)
Ако намерите купете готово тесто, разточено на кръгла форма, ако е правоъгълна изрежете го на широк кръг, така че да покрива дъното и стените на тавичката. Изрезките използвайте накрая за украса.
Измийте добре спанака без да го изцеждате и го задушете в останалата по него вода и малко сол около 6-10 минути докато омекне - не е необходимо да добавяте друга вода, спанакът ще си отдели още. Оставете го да поизстине и го изцедете добре - притискайте с лъжица или дори изстискайте с ръка, докато се отстрани изцяло водата.
Ако тестото не е разточено направете тънка кора, поставете я в покрита с хартия за фурна кръгла тавичка. Кората трябва да излиза малко извън стените.
Покрийте тестото с тънки филийки сушена шунка (или други изрезки от сухи мезета).
Добавете кашкавала и покрийте със спанака.
Залейте с яйцето, разбито с щипка сол и прясното мляко.
Затворете краищата на кората, така че плънката да не излиза.
Изпечете в предварително загрята на 180°C (вентилирана) фурна за около 30 минути (всеки познава особеностите на своята печка).
Възможни грешки:
- ако спанакът не е добре изцеден, може да пусне вода при печенето - изстискайте добре след сваряването;
- ако кашкавалът е сух и го поставите отгоре, може да се втвърди след като тортата изсине - използвайте по-мек кашкавал или го покрийте със спанак;
- по принцип шунка, филе и кашкавал при тези рецепти се слагат (ако не е изрично посочено друго подреждане) най-отдолу преди зеленчуците, за да не се намокри тестото.
Kich? si scrive così?
RispondiEliminakich si scrive così? devi dire cos'è kich, cara e di che lingua viene
RispondiEliminaпредлагам оползотворяване вместо рециклиране
RispondiEliminaок, Еми,
RispondiEliminaще го сложа в Кулинарния речник, който вече съм започнала - виж го горе
baci